Sedam oraha dnevno

0
265

Sedam_oraha_dnevnoSVAKODNEVNO grickanje nekoliko oraha može znatno da pomogne u odbrani od mnogobrojnih bolesti, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Skrantonu u Pensilvaniji.
U odnosu na slično koštunjavo voće, orasi sadrže najviše polifenola, antioksidansa koji štiti organizam od molekula koji oštećuju tkivo. Brazilski orasi i pistaći po nivou polifenola najbliži su orasima, dok indijski orasi i lešnici imaju niži nivo antioksidansa.
– Orasi su po korisnim sastojcima u višem rangu od brazilskih i indijskih oraha, pistaća, kikirikija, badema i lešnika. Poželjni su u svakoj kombinaciji, čak i prženi sprečavaju nastanak lošeg holesterola – kaže profesor Džo Vinson, sa Univerziteta u Skrantonu.
Bez obzira na dobrobiti oraha, naučnici tvrde da je kikiriki ipak popularniji i omiljeniji među kupcima u Evropi, pa se zato čak 45 odsto njih češće odlučuje za kupovinu kikirikija u izboru grickalica. Studija je otkrila i da je nivo antioksidansa u popularnom buteru od kikirikija mnogo niži nego u prženim orasima.
Koštunjavi plodovi oraha bogati su celulozom, imaju malo zasićenih masti, ali zato imaju veliku količinu nezasićenih masti i antioksidansa.
– Iako su orasi zdravi, porcije ipak ne bi trebalo da budu velike. Dnevno je sasvim dovoljno da pojedete sedam oraha – naglašava profesor Vinso.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.