Zeleni čaj

0
285

zeleni_cajZeleni čaj (Green Tea) je nefermentisan i neoksidisan, jer se brzim sušenjem tek ubranog lišća, pod strogo određenim uslovima, zaustavlja delovanje oksidativnih enzima (teaza). Sadrži više katehina nego crni ili običan čaj. Katehini su jaki antioksidansi. Obrani listovi se izlažu pari i suše, pazeći da se listovi ne slome, jer samo pravilno proizveden čaj sadrži sve aktivne supstance. Kofein je vezan za stimulativnu supstancu tein, koji se postepeno predaje organizmu. Na taj način je stimulativno dejstvo čaja usporeno, efekat traje duže, on osvežava i stimuliše i ne izaziva uznemirenje.
Zeleni čaj je nežne zelene boje i kiselkastog je ukusa. Sadrži: mineralne materije (kalcijum, gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor, cink), vitamine (A, B, B12), sekundarne biljne supstance (katehine, karotenoide, flavonoide). Katehini su grupa supstanci, lovci na slobodne radikale i odstranjuju štetne materije iz ćelija. Sadržaj kofeina je po pravilu veći nego u kafi, a u kombinovanom obliku sa katehinom učinak je vrhunski. Flavonoidi utiču na neurotransmitere koji prenose informacije o osećaju gladi, štite od upalnih procesa i infekcija, podižući imuninet. Tanini imaju dejstvo na razređivanje krvi (protiv zgrušavanja krvi) kao i aspirin.
Preporučuju se kod čajne dijete 2-3 šoljice čaja dnevnu za vreme 3 meseca. I jeftine vrste čaja imaju isti efekat kao i najskuplje.
Lekovita svojstva:
– podstiče moždane aktivnost, podsdtiče pozitivne mislii i rad krvotoka, štiti od moždanog udara i jača muskulaturu i organizam, ubrzava metabolizam i sagorevanje masnoća,
– krepi celo telo, umiruje, opušta i pročišćava organizam,
– pozitivno utiče na disajne organe i dotok kiseonika u organizam, poboljšava vid, čisti kožu, ublažava tegobe u zglobovima ekstremiteta, detoksiniše jetru i ceo organizam (posebno razgradnju masti i otpadnih produkata metabolizma),
– otklanja glavobolju i simptome nazeba, jača imunitet,
– poboljšava varenje, ubrzava i sprečava nastajanje kamena u bešici i bubregu,
– štiti od kardiovaskularnih oboljenja, sprečava srčani napad (jer u svom sastavu sadrži polifenole),
– štiti arterije od uticaja faktora zgrušavanja krvi,
– sprečava aktivaciju i slepljivanje trombocita,
– poboljšava rastvaranje ugrušaka i smanjuje naslage holesterola na zidovima arterija.
– štiti organizam od kanceroznih oboljenja, raka dojke, želuca, prostate i bešike, jer je veoma bogat polifenolima koji štite ćelije i zaustavljaju rast tumora (antiogenezu).
Sastojak zelenog čaja EGCG kojeg sadrži u visokim dozama, vezuje se za enzim DHFR (koji je srž lekova protiv raka). Na taj način sprečava rast ćelije raka.
Preporučena dnevna doza: 2 do 4 šoljice ovog čaja.
Sudovi za čaj
Čajnik za pripremu i kuvanje čaja, bele šolje ili čaše za služenje čaja, treba da imaju istu temperaturu kao čaj koji se služi. Čaj poslužiti uvek vruć.
Priprema zelenog čaja i doziranje
Zeleni čaj se u čajnik (ili posudu) stavlja pomoću odgovarajućeg pribora. Direktni dodir čaja sa rukama ima za posledicu promenu ukusa, jer jako upija sve mirise s kojima dolazi u dodir (znoj, masnoća, razni mirisi i sl.). U čajnik se stavi jedna velika kašika čaja po osobi i prelije se rashlađenom vodom.
Opšte prihvatljiv princip doziranja čaja je 2–3 šoljice dnevno.
Kontraindikacije: posebno osetljive osobe mogu imati nesanicu ako čaj piju uveče, pred spavanje, u jako koncentrisanom obliku.
Vreme natapanja čaja prema delovanju:
Zeleni čaj nikada se ne preliva sa ključalom vodom, jer se razaraju osetljive supstance i postaje gorči. Kada voda baci jedan ključ, treba je ohladiti na temperaturu 70-80oC. Čaj preliti (natapati) sa jednom ili dve jednake polovine prohlađene vode. Ukupno vreme natapanja, primeniti na sledeći način:
– od 2 minuta, za stimulaciju,
– od 3 minuta, za klasično pijenje,
– od 4-5 minuta (ne više), za umirenje.
Nakon natapanja, čaj procediti i piti. Ne preporučuje se višekratno natapanje, ali dobar zeleni čaj se može prelivati do 2-3 puta. Svaki put se natapa duže za 1-2 minuta više od prethodnog natapanja.
Dugotrajnije dejstvo čaja može se produžiti načinom pripreme. U prva dva najveći deo kofeina se oslobodi. Ako se tada prekine sa natapanjem, dobija se napitak s mnogo oslobođenog kofeina. Ako se duže natapa (npr. 4-8 minuta, onda se najpre ekstrahuju tanini, koji odlažu dospevanje kofeina u krv. Ovaj efekat ograničavanja dejstva tanina posebno je jak u drugom i trećem nalivanju (može se nalivati i nekoliko puta pri čemu je naredni svaki put slabiji i blaži).

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.