Periodični sistematski pregled

0
223

Periodini_sistematski_pregledSistematski pregled služi za kontrolu zdravlja preventivna petoda  „Skrining„-ispituje populaciju na izgled zdravih ljudi, koji pokazuju rane znake neke bolesti ili imaju predispoziciju za nastanak nekog oboljenja.Nakon rodjenja deteta se već započinje sistematski pregled,  vakcinacija i prestaje obavezni sistematski pregledi sa završetkom školovanja.
Redovnim periodičnim sistematskim pregledom treba nastaviti kroz ceo život, zbog širokog spektra bolesti, važno je rano prepoznati dijagnostiku.Ukoliko se bolest na vreme otkrije, može započeti sa lečenjem i bolest se uspori ili se izleči.
Postoje bolesti koji su bez simptoma dok neka oboljenja izazivaju značajne tegobe.Povišen krvni pritisak je “ tihi ubica „, ako se ne otkrije na vreme i ne leči se.Povišen nivo šećera u krvi nije uvek povezan sa uzimanjem velike količine vode i čestim mokrenjem.Baš zbog toga je važna rana dijagnostika.Periodični sistematski pregled obuhvata:
Laboratorijsku analizu krvi, koji je već u velikoj meri pokazatelj zdravstvenog stanja.U slučaju disbalansa laboratorijska analiza krvi već usmerava  u pravcu dalje dijagnostike.
Pregled interniste je od velikog značaja sa EKG-om,  24 satni Holter, Ultrazvuk srca-Echokardiografija.
Ultrazvuk abdomena je dijagnostička metoda obuhvata pregled jetre, žučnu kesu i žučne puteve, mokraćni putevi, mokraćnu bešiku, bubrege, slezinu, pankreas, prostatu.
Kod muške populacije važan činilac je odredjivanje PSA (Prostata specifični antigen u krvi).
Kod ženske populacije važan je manuelni i Ultrazvučni pregled dojke.Pored raznih oboljenja dojke najčešća je karcinom grlića materice  uzročnik je humani papiloma virus (HPV), koji se razvija bez simptomatologije.Kao metoda Skrining obavlja se Papanikolau test.
Važna je kontrola od 20-65 godine starosti, bar jednom godišnje obaviti  Skrining, jer je to rani stadijum pre nego što se nešto ozbiljno pojavi.Po potrebi kod ženske populacije radi se i Kolposkopija sa Biopsijom (uzorak) i šalje se na patohistološku analizu.
Za kvalitetan život je najvažnija mera prevencija, zato je korisna izreka “ Bolje sprečiti nego lečiti„.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.