Kako se vari hrana?

0
284

kako se vari hranaDa bismo živeli i rasli, uzimamo hranu. Ali ona mora da pretrpi niz hemijskih i fizičkih promena da bi organizam mogao da je koristi. Ovaj proces se zove varenje.
Varenje počinje stavljanjem hrane u usta, žvakanjem i gutanjem. Ono se obavlja u sistemu za varenje. Svi delovi ovoga sistema su međusobno povezani, a razlikuju se po radnjama koje obavljaju. Iz usta hrana odlazi u ždrelo, koje služi za prolaz hrane i vazduha, a zatim u jednjak, koji vezuje ždrelo sa želucem. Želudac se nastavlja u dvanaestopalačno crevo, koje prelazi u tanko crevo. Sistem za varenje završava se debelim crevom i čmarnim otvorom.
Pljuvačka u ustima pomaže da se razloži skrob koji se, na primer, nalazi u krompiru ili žitu — sastojcima hrane koju uzimamo. Kada se hrana u ustima ovlaži, omekša i isitni, silazi kroz ždrelo i duž jednjaka, a zatim ulazi u želudac. Tamo se obavlja najveći deo procesa varenja. Želudačni sokovi, koje luče žlezde u zidu želuca, mešaju se sa hranom. I sona (hlorovodonična) kiselina je jedan od želudačnih sokova, a tu je još i pepsin, koji pomaže razlaganje belančevina na jednostavnije sastojke i time ubrzava varenje. Skrob se takođe razlaže sve dok želudačni sadržaj ne postane previše kiseo.
Hrana ostaje u želucu dok ne postane tečna. Ona se meša sa sokovima za varenje, a kada postane tečna, spremna je da pređe iz želuca u dvanaestopalačno crevo, kroz otvor na donjem završnom delu želuca koji se zove pilorus.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.