Prevaziđite zamuckivanje dece

0
248

jedinacZamuckivanje, smetnje u izgovaranju pojedinih reči i poteškoće u sklapanju rečenica, svakodnevica su većine mališana, posebno dečaka. Većina dece spontano prestaje da zamuckuje i retko ovaj poremećaj govora ostaje celog života.

Zamuckivanje se javlja između druge i pete godine. Posebno je često između druge i treće godine, a kada se javi u pubertetu obično je posledica neizlečenog mucanja u dečjem uzrastu.

Uzrok zamuckivanja nije u potpunosti jasan, ali su poznate mnoge stvari u vezi sa njim. Često je nasledno i mnogo je češće kod dečaka nego kod devojčica. Nekada nastaje kao posledica pokušaja da se od levorukog deteta načini dešnjak.

 

Poznato je da je zamuckivanje u mnogome povezano sa emocionalnim stanjem deteta. Obično zamuckuju donekle napeta deca. Neka zamuckuju kada su uzbuđena, druga kada razgovaraju sa pojedinim osobama, obično onima koje za njih predstavljaju autoritet. Ne retko je okidač za zamuckivanje rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić, preseljenje u novi stan, strašan događaj ili odlazak bliske osobe. Mnogi raditelji primećuju da dete zamuckuje kada je napeto ili kada su oni napeti. Zamuckivanje može početi kada roditelji odluče da postanu stroži u pogledu discipline.

 

Zašto je zamuckivanje često između druge i pete godine?

U tom uzrastu dete se dosta trudi oko govora. Ranije su mu rečenice bile sastavljene od dve, pa i samo od jedne reči. Sada pokušava da sklopi duže rečenice da bi izrazilo svoje ideje. Može počinjati rečenicu tri-četiri puta ili zastati u pola rečenice, jer ne može da nađe pravu reč. To zapinjanje i zamuckivanje je izazvano detetovim intenzivnim razvojem mišljenja, koje prevazilazi njegove govorne mogućnosti. U tom uzrastu rečnik deteta je još uvek mali, izražavanje misli nije usavršeno, pokreti govornih organa nisu precizni. Dete dosta razume, mnogo želi da kaže, dosta da pita i sazna, a govorne mogućnosti su male. Ako roditelji ne mogu da ga pažljivo saslušaju, već odsutno odgovaraju: „aha“ ili dovršavaju započetu rečenicu umesto njega to može dodatno frustrirati dete i još više mu otežati govor. Moguće da i svojeglavost dece, koja je tipična za ovaj uzrast, ima uticaja na zamuckivanje.

 

Sa daljim razvojem mišljenja i govora većina dece do pete godine prevazilazi to, za taj uzrast normalno (fiziološko), zamuckivanje.

 

Kako prevazići zamuckivanje?

Većina dece spontano prevaziđe zamuckivanje za nekoliko meseci. Retko ono ostaje posle pete godine i prerasta u hroničano mucanje. Roditelji dvoiopogodišnjeg deteta ne treba da forsiraju učenje govora ili da odmah traže pomoć stručnjaka. Mogu pomoći detetu da prevaziđe to fiziološko zamuckivanje.

 

Kada se kod deteta pojavi zamuckivanje, roditeji i detetova bliža okolina treba da se ponasaju tako kao da ništa ne zapazaju. U razgovoru treba da budu strpljivi i da usmere pažnju na ono šta govori, a ne kako to čini. Štetno je da se završava rečenica umesto deteta. Ako mu se pokloni pažnja dok govori i ne požuruje se, dete će biti opuštenije i govoriće lakše.

 

Detetu treba da se pruži dobar govorni primer, jer ono uči imitirajući odrasle. Treba da se govori laganije, sporije i manje komplikovano, uz korišćenje prostih rečenica i izbegavanje složenih. Poželjno je odvojiti posebno vreme tokom dana za pružanje potpune pažnje detetu. Tokom tog vremena s detetom možemo da igramo staložene igre kao crtanje, slaganja kocki ili čitanje priča.Tokom igre pustiti dete da priča onoliko koliko želi. Ono treba da se oseća opušteno u igri pored Vas. Tokom razgovora nemojte da ispravljate njegov govor, ne grdite ga zbog grešaka i ne zadirkujte ga. Detetu je potrebno dati dovoljno vremena da izrazi misao ili odgovori na pitanje. Nemojte ga požurivati ili prekidati.

 

Obratite pažnja da li je dete napeto. Možda je uznemireno, jer ste bili odsutni neko vreme. Pokušajte da se sledećih meseci ne odvajate. Ako ste previše pričali sa njim ili ga požurivali da  pričaprobajte da to ne činite. Više se igrajte sa detetom umesto da pričate o tome. Možda mu fali društvo dece sa kojom se slaže. Pitajte se da li ima dovoljno igračaka u kući i napolju tako da može da izmišlja igre. Ljubomora može da bude razlog zamuckivanja, pa preduzmine nešto u vezi sa tim.

 

Zamuckivanje u većini slučajeva traje nekoliko meseci sa usponima i padovima. Ne možete očekivati da odmah prođe. Zadovoljite se postepenim poboljšanjem. Ako ne uspevate da otkrijete šta je uzrok zamuckivanja koje dugo taje posavetute se sa stručnjacima za dečje mentalno zdravlje. Kod dece koja su dosta napeta to je neophodno. Ako dete ima urođenu slabu pokretljivost jezika zbog kratkog nabora sluzokože ispod jezika (frenulum), znajte da to nikada nije razlog zamuckivanja. Ne morate ga seći.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.