Daltonizam – neprepoznavanje boja

0
339

daltonizamO kakvom se poremećaju radi?
Daltonizam je uobičajen izraz za poremećaj prepoznavanja boja. Opisao ga je engleski znanstvenik John Dalton krajem 18. stoljeća na temelju vlastitog iskustva jer je i sam imao problem u raspoznavanju boja. Na mrežnici oka nalaze se živčani završeci – fotoreceptori za tri temeljne valne dužine svjetlosti i dijele ih u različite kanale koji odgovaraju crvenoj zelenoj i plavoj boji.
U osoba koje ne raspoznaju boje postoji poremećaj u receptorima – razdioba se ne odvija pravilno te one stoga ne prepoznaju boje ili zamijene jednu boju za drugu.
Poremećaj se može očitovati na tri načina
Akromatopsija – Radi se o vrlo rijetkoj anomaliji – potpunoj sljepoći za boje i osobe koje od nje pate ne mogu raspoznati niti jednu boju iako imaju normalnu oštrinu vida, no svaku sliku koja se prenosi u mozak vide u crno bijelim tonovima.
Diskromatopsija – Osobe koje imaju ovaj poremećaj u raspoznavanju boja mogu prepoznati jednu od osnovnih boja (crvenu zelenu ili plavu). U nekim slučajevima nemogućnost prepoznavanja crvene boje povezana je sprepoznavanjem zelene (komplementarne boje). Ovakav tip poremećaja naziva se daltonizmom u punom smislu riječi jer ga je Dalton tako opisao.
Anomalna trikromatopsija – Smanjena je osjetljivost za jednu od tri osnovne boje i osoba tu boju raspoznaje drugačije od normalnog osjeta.
Uzroci poremećaja za prepoznavanje boja
Ova anomalija je nasljedna i postoji od rođenja. Prenosi se s roditelja na potomstvo kao i druga nasljedna svojstva koja određuju tjelesna osobine pojedinca. Iznimno, daltonizam može biti posljedica oštećenja očnog živca ili mrežnice oka.
Poremećaj je češći u muške djece.
Razlog tome leži u osnovi nasljeđivanja. Ljudsko biće ima 23 para kromosoma, znači ukupno njih 46 i preko njih se nasljedna svojstva roditelja prenosi na djecu. Točnije rečeno, preko gena koji u njima imaju određeno mjesto (locus), a građeni su od deoksioribonukleinskih kiselina u različitim kombinacijama. Za svako nasljedno svojstvo postoji gen na točno određenom mjestu na kromosomu. Parovi kromosoma su označeni brojevima od 1 – 22 , osim 23. para koji određuje spol. U djevojčica to su dva XX kromosoma a u dječaka XY kromosomi. Geni na kromosomima koji nose ista nasljedna svojstva nazivaju se aleli. Budući da se gen za raspoznavanje boja nalazi na X kromosomu, a dječaci imaju samo jedan X kromosom u njih je daltonizam znatno češći nego u djevojčica  Da bi se bolest javila u djevojčice, oba X kromosoma morala bi imati takav „bolesni“ gen. Poremećaj raspoznavanja boja javlja se u 8% muške djece i oko 0.4% ženske.
Kako otkriti daltonizam?
Dijete u dobi od oko tri godine može raspoznavati osnovne boje. Iako se fotoreceptori normalno nalaze u retini, prije spomenute dobi prepoznavanje boja je još neprecizno.
Dijete nauči raspoznavanje boja kroz učenje i svakodnevno promatranje svijeta koji ga okružuje i razne tonove boja pojedinih predmeta. Obično je crvena boja ona koju će dojenče najprije uočiti i koja mu je privlačna iako ono, naravno, još ne raspoznaje boje.
Nakon navršene tri godine može se u djece ispitati oštrina vida i pomoću posebnih tablica osjetljivost za boje. No, većina u dobi od tri godine zna prepoznati boju predmeta, osobito omiljene igračke. Za objektivnu procjenu oftalmolog primjenjuje test pseudokromatskih ploča.
Djetetu se pokazuju pločice koje imaju pozadinu od malih geometrijskih oblika iste boje (kvadratići, loptice), a u sredini se nalazi broj ili lik koji se sastoji od istih oblika ali različite boje (primjerice crveno označen lik ili broj na zelenoj podlozi). Ako ga dijete prepozna znači da ima normalan osjet za boje. U suprotnom lik u sredini se stapa s pozadinom i dijete ne uočava boje – pati od jednog oblika daltonizma – kako se općenito naziva poremećaj osjeta za boje.
Ne postoji liječenje….
Daltonizam se ne može liječiti niti vježbama niti drugim postupcima. Osobe s ovakvim poremećajem i nemaju većih poteškoća uz normalnu oštrinu vida. Postoji ograničenje u izboru zanimanja: ne mogu postati piloti, profesionalni vozači, elektrotehničari ili kojih drugih zanimanja u kojima je raspoznavanje boja nezaobilazno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.