Kako preživeti vrućine?

0
251

kako_preiveti_vruineŠta jesti i piti po vrućini, kako koristiti klimu i koliko se kretati, pitanja su koja muče većinu ljudi po ovakvim danima. Sajt astma.rs ima dobre predloge za sve one koji ne znaju šta da rade, a vrućina im smeta

Da li pomaže klima uređaj  koja hladi na 19-20 stepeni dok je napolju 35?

Na toploti se otvaraju pore na koži i gubi se dragocena tečnost. Najteže je kada je vreme sparno a mi smo u nekoj zatvorenoj prostoriji (gradski prevoz, kola…) i bez vazduha.
Šok za organizam je kada sa famoznih 34-35 stepeni uđemo u rashlađenu  prostoriju. Onda se naše pore „zalede“ i ostanu otvorene (pošto je organizam spreman za leto i to je normalno stanje). Hladnoća i promaja koje uđu u telo stvaraju niz tegoba, kao što su vrtoglavica, nesvestica, glavobolja ili krvarenje iz nosa. Iako mnogi tvrde da je promaja “slovenska bolest” i da promaja ne postoji, ona može izazvati niz tegoba i nije idealno rešenje za borbu protiv vrućine.
Pre svakog izlaska na ulicu treba provesti nekoliko minuta u ulazu da bi se kardiovaskularni sistem prilagodio i da ne bi došlo do kolapsa.
Veliki šok za organizam je i kada iz rashlađene prostirije izađemo na spoljašnju vrelinu. Zato klima uređej treba podestiti da tako da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperarure bude maksimum 7 stepeni. Veća temperaturna razlika je veoma opsana po naše zdravlje.

Pravilna ishrana najdeltvornija po vrućinama

Hladni napici ili hladna hrana takođe neće pomoći, jer onda odbrambeni sistem mora da bira hoće li da zagreje želudac ili da rashladi kožu, pa se može javiti iznenadno znojenje i gubitak svesti.
Praktična stvar koju možemo uraditi leti jeste da povećamo unos osvežavajućih namirnica i onih koje stvaraju tečnost. Salate, voće i voćni sokovi  (od ceđenog voća, ne kupvni), masline, stara dobra boza, sojino mleko u raznim kombinacijama sa voćem, paradajz (posebno kuvani), tikvice, čorbe sa mnogo biljnih začina, alge, i zatim žitarice, bundeva, krompir, orasi i semenje, sve vrste kupusa – kao varivo ili salata sa susamom, šargarepa, celer, pečurke su perfektna hrana za organizam koji se prilagođava promenama. Zbog toga sve treba konzumirati na nekoj srednjoj temperaturi (supe se takođe jedu mlake, jedino boza se pije blago rashlađena).
U letnjim mesecima treba stalno da imamo nešto slatko kod sebe (suvo voće, slatkiš od meda i susama…) i flašicuvode ili još bolje nekog blagog  čaja. Ni sa vodom ne treba preterijati,  ako se pije previše vode do gubitka elektrolita i minerala. Čaj nadoknađuje oba. Sa čejevima treba biti obazriv , neki čajevi jačaju izbacivanje tečnosti.

Za prvu pomoć

– Jedna hladna gorka kafa može pomoći kod izuzetno jakih reakcija na toplotu kao što su jake vrtoglavice, napad migrene, krvarenje iz nosa, mučnina sa željom za povraćanjem, iznenadna malaksalost i slabost u nogama. (1 kašičica jabukovog sirćeta u kafi pojačava efekat).

Vežbe disanja

Tokom letnjih meseci i kada je napolju velika vrućina koja dovodi do otežanog disanja, vežbe disanja mogu biti od velike pomoći, posebno osobama sa astmom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.