Zašto moramo ići natašte u laboratorij

0
305

laboratorijaPrije obavljanja pretraga u laboratoriju, potrebne su određene pripreme organizma. One ovise o vrsti pretrage koja će se obavljati. Uvriježeno je mišljenje kako je za bilo koju pretragu u laboratoriju, potrebno doći natašte. No, to nije slučaj. Nije nužno baš za sve krvne pretrage doći natašte u laboratorij, no za neke je to neophodno.

Evo i zašto.

Sjetimo se našeg „standardnog“ doručka koji se najčešće sastoji od kave s mlijekom i šećerom, kruha s maslacem i kulenom… Unošenjem ovih „stranih“ tvari, podižemo razinu masnoća i šećera vlastite krvi na razinu koja nije posljedica isključivo rada našeg tijela. Dakle, dobivenim vrijednostima bismo pribrojali vanjske sastojke.
Vaše izmjerene vrijednosti masnoća i šećera moći ćete usporediti s vrijednostima u referentnim intervalima samo onda ako ste natašte.
Prije vađenja krvi za određivanje masnoća (kolesterol, HDL-kolesterol, LDL-kolesterol, trigliceridi) i šećera (glukoza, GUK, ŠUK), nužno je
pojesti posljednji,
lagani večernji obrok oko 19 sati i sljedeće jutro otići natašte na vađenje krvi.
I prije drugih laboratorijskih mjerenja preporuča se manje masna prehrana prethodnog dana i dijetalni jutarnji obrok prije vađenja krvi. Naime, vrlo visoke masnoće mogu „pokvariti“ neke laboratorijske pretrage ili ih potpuno onemogućiti.
Mnogi odgađaju obavljanje pretraga uslijed nedostatka vremena zbog uvriježenog mišljenja kako se sve pretrage moraju obavljati ujutro. Nekima to vrijeme ne odgovara zbog poslovnih obveza, a drugima jer nisu jutarnji tipovi. No, to je još jedna zabluda.
Za velik broj pretraga zapravo nije nužno doći natašte u rano jutro u laboratorij. Na primjer, hormoni štitnjače su u vašoj krvi jednaki ujutro i poslije podne te na njih ne utječe sadržaj pojedene hrane. Isto tako, povišen β-HCG će upozoriti na trudnoću jednako tijekom cijelog dana. Stoga nije nužno ustajati rano i čekati u redu na uzimanje uzorka. Obavljanje pretraga može biti manje stresan i naporan postupak. I ne mora dugo trajati.
Svaki laboratorij ima svoja pravila i organizaciju rada pa je preporuka da prije odlaska na vađenje krvi provjerite je li za vašu analizu nužno doći na testiranje natašte.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.