Trauma i anestezija

0
216

anestezijaTrumatizovani pacijenti koji se podvrgavaju anesteziji predstavljaju jedinstveni izazov. Svojevrsna dogma kliničke prakse je da povređeni pacijent predstavlja nestablinu, brzo promenljivu, nepredvidivu situaciju. Neophodnost tretmana prema prioritetu zbrinjavanja može dovesti do toga da pacijent uđe u operacionu salu dok još uvek nisu ustanovljeni kompleksni mehanizmi povređivanja. Činjenica je da rani mortalitet (smrt koja nastupa unutar 3 sata od povređivanja) predstavlja 35% svih smrtnih ishoda  koji su na žalost izazvani razlozima koje je bilo moguće prevenirati a u kojespadaju ozbiljno krvarenje ili hipoksija usled opstrukcije disajnog puta ili pneumotoraksa. 
Zbog ozbiljnosti stanja politraumatizovanih pacijenata, anesteziolozi moraju da predvide moguće komplikacije do kojih može doći tokom hirurške intervencije. Anticipacija i adekvatna priprema obezbeđuje kvalitet zbrinjavanja i smanjuje mogućnost nastanka postoperativnog morbiditeta i mortaliteta. Priprema neophodne, ponekad visoko specijalizovane opreme, dobro poznavanje i vladanje tehnikama koje se ne koriste rutinski u svakodnevnoj anesteziološkoj praksi, obezbeđivanje adekvatnih lekova i vladanje protokolima urgentnog zbrinjavanja mogu se pokazati od izuzetnog značaja u kritičnim situacijama.
Iz svih ovih razloga naučni simpozijum „TRAUMA I ANESTEZIJA“ koncipiran je tako da na zadatu temu ponudi prave odgovore ali i da donese precizne preporuke kroz više od 30 plenarnih predavanja podeljenih u šest tematskih sesija praćenih panel diskusijama. Osvežavanje znanja već ovladanih veština i učenje novih biće omogućeno polaznicima simpozijuma kroz šest sati praktičnih radionica podeljenjih u tri tematske celine. Radionice uključuju praktično uvežbavanje (hands-on) veština urgentnog zbrinjavanja politraumatizovanih pacijenata na kadaverima, životinjskim modelima, adultnim, neonatalnim i pedijatrijskim maneken-modelima i trenažerima, pristup i obuku na najsavremenijoj opremi i komjuterskoj simulacionoj tehnologiji poslednje generacije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.