Konstitucije

0
566

atletskitipPod konstitucijom podrazumevamo sve telesne i funkcionalne osobine jedne individue.Konstitucija je uslovljena isprepletenim delovanjem gena i mnogobrojnih uticaja spoljašnih faktora.Postoje razne klasifikacije konstitucija.
-Astenična(leptosomna)
-Atletska(muskularna)
-Pikničke(digestivna)
-respiratorne
-neuropatske konstitucije.
Astenična -leptosomna konstitucija
Dete je uskog grudnog koša, uskih ramena sa dugačkim i tankim udovima.Koštana građa je nežna, gracilna.Srce je izduženo, usko i malo, naginje lupanju srca i znojenju.Slabo razvijeno mišićno i masno tkivo.Brzo i lako se zamaraju, nervozni su.
Atletska-muskularna konstitucija.
Deca su dobro uhranjena, i proporcionalno razvijena sa dobrim turgorom i potkožnim masnim tkivom.Ramena i grudni koš su razvijeni.Ova deca su fizički jaka i otporna prema raznim bolestima.
Piknička-digestivna konstitucija.
Karakteriše se gojaznošću, razvijenim potkožnim i masnim tkivom, manje razvijenim ramenom i grudnim košem a većim trbuhom.Kratak vrat, okrugla glava.Srednjeg su rasta i dobre naravi.
Respiratorna-konstitucija
Sa ovom konstitucijom razvijen je nosni deo lica, duguljsto lice, dugačak vrat, široka ramena, grudni koš spljošten.
Neuropatska-konstitucija
Manifestuje se vrlo rano.Takva deca nemirno spavaju, plačljiva su i pokretljiva.Preterano su razdražljiva, pri najmanjem uzbuđenju dobijaju prave napade besa i plača.Egocentrična su i vrlo teško se prilagođavaju društvu svojih vršnjaka.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.