Preporuka unosa tekućine u tijelo

0
251

cajLjeto je godišnje doba kada se najčešće podsjeća na važnost unosa tekućine u organizam. Ljudsko tijelo sastoji se od 60 posto vode, a zastupljenost vode u organizmu ovisi o građi tijela. Naime, različite stanice sadrže različite količine vode. Mišićne stanice, primjerice sastoje se od 70 do 75 posto vode, dok masne stanice imaju samo od 10 do 15 posto vode. „Unutrašnje more“ obavijeno je zaštitnim omotačem – kožom. Svaki prostor unutar i izvan stanice ispunjen je tjelesnim tekućinama koje se temelje na vodi.


Sada svi već znaju da je magični broj iz preporuke o primjerenom dnevnom unosu tekućine 2, kada se govori o litrima tekućine, odnosno 8 definira li se potrebna dnevna količina tekućine u čašama.
Stručnjaci danas preporučuju od 6 do 8 čaša na dan tijekom cijele godine, ali prema nedavnim proučavanjima ta bi količina trebala biti još veća: 10 čaša za žene i 12 čaša za muškarce. Nova tehnička dostignuća omogućuju kvalitetniju procjenu prometa vode u ljudskom tijelu i sve je više dokaza o tome da odgovarajući unos vode ima ulogu u prevenciji kroničnih bolesti. Nova su proučavanja pokazala da je moguća korelacija između male količine unošenja tekućine i karcinoma mjehura, debelog crijeva, dojki, prostate, bubrega i testisa.
Sva tekućina ubraja se u tih 10 ili 12 čaša, ali imajte na umu da kofein i alkohol djeluju kao diuretici i mogu zapravo povećati gubljenje tekućine.

Kako prepoznati manjak vode?
Teško je pretpostaviti pijete li dovoljno tekućine, samo zato što niste žedni. Kako starimo, naše osjetilo žeđi slabi te ne shvaćamo kad je našem tijelu potrebno više tekućine. Nadalje, mnoge starije osobe koje pate od artritisa, inkontinencije ili problema koji kretanje čine bolnim, namjerno uzimaju manje tekućine da bi smanjile odlaske u nužnik.
Što nam preostaje ako se ne sjetimo brojati koliko čaša vode popijemo tijekom dana? Dnevni unos tekućine treba biti veći od količine koju izlučimo urinom, a boja urina pokazuje kolika je njegova koncentracija. Provjerite boju svoje mokraće, koja treba biti svijetla, gotovo čista. Tamnožuta boja mokraće znači da trebate više tekućine.
Preporučeni dnevni unos tekućine je od 2 do 3 litre, a valja ga postići unosom izvorske, mineralne, stolne vode, biljnih čajeva, juha, izotoničnih napitaka, prirodnih voćnih sokova te niskokaloričnih negaziranih bezalkoholnih pića. Ne treba zanemariti činjenicu da dnevnom unosu vode pridonose i namirnice s visokim udjelom vode, poput voća i povrća.
Pripazite da uzmete dovoljno tekućine kad povećavate tjelesne aktivnosti, kad jedete hranu s mnogo vlakana, za vrijeme vrućih dana, kod velikih visina, na mjestima s malom količinom vlage i kad ste bolesni, posebice ako imate temperaturu, proljev ili ako povraćate.

Voda je ključni čimbenik ljudskog postojanja. Za vodu se kaže da je najzdravije piće. U prilog toj tvrdnji idu tjelesne funkcije kao što su respiracija, probava, asimilacija, metabolizam i reguliranje temperature koje se mogu odvijati samo uz prisutnost vode. Voda također drži u ravnoteži tlak, kiselost i sastav svih kemijskih reakcija.
Voda iz slavine bolja je hladna nego topla. Naime, topla voda brže otapa onečišćivače. Počnite piti vodu rano ujutro i pijte vodu uvijek nakon odlaska u nužnik. Osvježite se dodavanjem kriške limuna ili limete.
Voćni sok može spriječiti tzv. „jutarnju hipoglikemiju“, odnosno pad razine šećera koji može uzrokovati niz fizioloških i tjelesnih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost, promjene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija.
Svi kronični bolesnici kojima je preporučen kontrolirani unos konzumnog šećera moraju ograničiti unos svih zaslađenih napitaka i namirnica koje sadrže šećer, pa tako i aromatiziranih voda. Ta se preporuka posebice odnosi na dijabetičare. Naime, na aromatiziranim vodama stoji oznaka „light“ što je u skladu s Pravilnikom o hrani za posebne prehrambene potrebe. Prema pravilniku, tu oznaku mogu nositi hrana ili piće kod kojih je energetska vrijednost u usporedbi s istovrsnom ili srodnom hranom uobičajenog sastava smanjena najmanje za 30 posto. Budući da aromatizirana voda pripada skupini bezalkoholnih pića, taj napitak sadrži znatno nižu energetsku vrijednost od ostalih napitaka u skupini.
Naravno, nije dobro pretjerivati s bilo kojom namirnicom ili napitkom koji sadrže šećer i pritom je vrlo važno čitati deklaraciju na kojoj piše koliki je udio šećera.
Osobe s prekomjernom tjelesnom masom trebaju uzeti u obzir energetsku vrijednost aromatizirane vode prilikom planiranja prehrane, a to vrijedi i za sve osobe na redukcijskim dijetama.
Njemački su znanstvenici otkrili kako se tijekom jednog sata nakon konzumiranja čiste vode metabolička potrošnja energije poveća za 24 posto dok isti učinak izostaje nakon ispijanja iste količine razrijeđene fiziološke otopine. Alkoholna, gazirana i zaslađena pića te pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidracije, jer potiču izlučivanje tekućine iz organizma, što znači da nije svejedno koji oblik tekućine unosimou organizam.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.