Da li je i koliko štetan skener

0
319

O dobrobiti skenera raspravljalo se u mnogim zemljama. Neke grupe pokrenule su pitanje privatnosti. Ali mnogi ljudi veruju da ovi uređaji mogu takođe da predstavljaju rizik po zdravlje.

Skeneri, naime ispuštaju male doze radijacije, što tokom vremena, kažu neki naučnici, može da izazove rak.

Sjedinjene Države su uz Britaniju, Dansku, Francusku u Italiju objavile planove za postavljanje skenera za celo telo na aerodromima.

Pored zabrinutosti za privatnost, sve je veća rasprava o mogućem riziku od dobijanja raka zbog zračenja skenera. Međutim, sudeći prema mišljenju stručnjaka, rizik je veoma mali. Zračenje takozvane tehnologije povratnih signala je 2.000 puta manje od rentgenskog snimanja pluća i 200.000 puta manje od ket-skenera.

„Ukupno vreme izloženosti je oko 8 do 15 sekundi, a nivo radijacije je veoma mali zato što zračenje koje se tu koristi ne prolazi kroz telo. To je veoma mala doza koja se odbije nazad, i zatim se zračenje od tela zapravo detektuje i dobijete sliku“, kaže za „Glas Amerike“ Mahadevapa Maheš, profesor radiologije na univerzitetu Džons Hopkins u Baltimoru.

Pojedini stručnjaci navode da bi za mnoge afričke zemlje koje su siromašne bilo veoma teško da kupe i instaliraju ove skupe mašine. Čak i da bogate zemlje poklone te skenere i dalje bi bila otvorena pitanja zdravlja. Rizik izlaganja zračenju mogao bi da bude veći u zemljama u razvoju gde bi održavanje i rukovanje moglo da bude komplikovanije, kažu neki.

„Kao što radimo sa takvim skenerima u bolnicama, gde se rade redovne provere kako bi se osiguralo da su nivoi zračenja u zadovoljavajućim ograničenjima. To je veoma važno jer uvek postoji mogućnost da nešto krene naopako kod skenera i oni počnu da emituju veće zračenje. Kako bi se to izbeglo moramo periodično da ih proveravamo“, objašnjava Maheš.

Iako mnogi stručnjaci izražavaju uverenje da izlaganje zračenju od skenera za celo telo neće predstavljati rizik za rak, neki pozivaju na oprez. Doktor Dejvid Brener sa univerziteta Kolumbija u Njujorku je jedan od njih.

„Deca su mnogo osetljivija od odraslih na zračenje, a embrion u razvoju i fetus u trudnoći su najosetljiviji“, upozorava Brener.

Stručnjaci kažu da su potrebne dodatne studije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.