Preporuke o nezi mlečnih zuba kod beba i dece

0
308

KAA-krezubostKakve su preporuke o nezi mlečnih zuba kod beba i dece?
– Godinama se polemisalo kada je pravi momenat za početak pranja zuba kod dece. U savremenoj stomatologiji danas su svi saglasni da pranje zuba treba da počne sa nicanjem prvog mlečnog zuba. Čim on nikne, obično negde oko petog meseca, treba krenuti s večernjim pranjem zuba. Svakog dana, jednom dnevno, najbolje za vreme večernjeg kupanja, neophodno je detetu prati zube četkicom koja odgovara njegovom uzrastu. Takođe je bitno od prvog dana koristiti i dečju pastu za zube koja je bogata fluorom, a potpuno je neutralnog ukusa. Mališani stariji od godinu dana mogu da koriste dečje paste sa ukusom voća, takođe bogate fluorom.

Kakve se četkice za pranje zuba koriste kod tako male dece?
– Četkica mora da bude najmanja moguća, njena radna površina treba da bude veoma mala, a dlake veoma mekane. Ovakvom četkicom roditelji ne peru samo taj jedan zubić, već i površine bezube gornje i donje vilice, pa na taj način masiraju i stimulišu desni za brži i lagodniji rast ostalih zubića.

 Kada dete napuni godinu dana, prelazi se na četkicu malo veće radne površine. Ona ima zadatak da za vreme pranja pokrije što veću površinu već izniklih mlečnih zuba. Kada dete napuni dve godine, počinje da se interesuje za pranje, i želi da i samo u tome učestvuje. Taj momenat roditelji moraju da iskoriste tako što će broj pranja zuba povećati na dva do tri puta dnevno. Veličinu i tvrdoću četkice neophodno je menjati srazmerno rastu i razvoju deteta. Ali, najvažnije je da se jedna četkica ne koristi više od 15 dana. Iz higijenskih razloga, posle tog vremenskog perioda, treba je zameniti novom.

A kakve paste treba koristiti?
– Pasta za zube u periodu od nicanja prvih zuba pa do godinu dana mora da bude blaga, najbolje bez ikakvog ukusa. U periodu kada dete napuni godinu dana mogu da se koriste paste sa prijatnim, slatkastim ukusima. Bitno je da su bogate fluorom. Upotreba tabletica fluora kod dece danas je prevaziđena. Sve zaštitne minerale neophodne za dečije zube i kosti treba dati kroz odgovarajuću pastu za zube i pravilnu ishranu.

Ipak, dosta dece ima problema s karijesom, a čest je i „cirkularni“ karijes, ili „karijes flašice“, kako ga zovu?
– Posle prve godine života dete počinje da jede hranu sličnu hrani odraslih. Na taj način se povećava mogućnost da se mlečni zubići pokvare i zato roditelji moraju deci najmanje dva puta dnevno temeljno prati zube. Cirkularni karijes je, nažalost, sve rasprostranjeniji kod predškolske dece do šest godina. Iako je mnogo uzroka njegovog nastanka, najveću krivicu za cirkularni karijes snose roditelji.


Na koji način deca treba da se hrane kako bi se održalo zdravlje zuba?

Ishrana bogata mesom i mlečnim proizvodima znatno pomaže pravilnom rastu i razvoju zuba. Žvakanje kvalitetne hrane pospešuje pravilan razvoj mišića žvakanja i razvoj vilica u celini. Roditelji su najčešće „krivci“ jer dozvoljavaju deci da uzimaju prekomerne količine slatkiša a da posle toga ne operu zube. To je posebno štetno pred spavanje. Izuzetno je važno temeljno sprovoditi pravilnu higijenu usta i zuba kod dece, jer nije-dna malo komplikovanija intervencija na zubima realno nije moguć pre nego što dete napuni pet godina. Deca mlađeg uzrasta su vrlo teška za saradnju kada je popravljanje zuba u pitanju, što je i očekivano. Za svaki od ovih problema koji se javljaju isključivo treba kriviti roditelje, i zato je bitno da oni budu upoznati šta treba da rade, ali i da stvaraju deci dobre navike.


I mlečni se popravljaju

Redovni pregledi kod dečjeg stomatologa se preporučuju od napunjene prve godine. Zabluda je da se mlečni zubi ne mogu popravljati, popravke na njima rade se od samog početka pa do sedme godine. Skoro svi mlečni zubi su do šeste godine „živi“ i osetljivi na bol izazvan karijesom. Tada obično erupcijom stalnog zametka zuba dolazi do resorpcije korena mlečnog zuba i gubitka njegovog vitaliteta. Ali, bez obzira na to, redovne posete su neophodne, u ritmu koji preporuči stomatolog.


„Zalivanje zubića“

Pojam takozvanog „zalivanja“ fisura na zubima predstavlja vrstu zaštite dubokih fisura na prvim stalnim zubima – šesticama, koje niču oko šeste godine. Prvi stalni molar – šestica ima veoma duboke fisure sa gornje strane zuba i te površine su veoma podložne karijesu. Ipak, treba napomenuti da ova zaštita nije doživotna i da se gubi oko dvanaeste godine, shodno rastu i razvoju zuba i vilica.

 

Stručni saradnik:
dr Milan Kuljača
spec. stomatolog

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.