Meditacija efikasnija od lekova protiv bolova

0
190

meditacijaMeditacija smanjuje bol efikasnije od mnogih analgetika i dovoljno je nešto više od sat vremena meditiranja da bi se postigao snažan smirujući efekat, rezultat je nedavnog istraživanja.

„Istraživanje je pokazalo da nešto više od sat vremena meditacije može da smanji intenzitet bola za 40 odsto, a neprijatan osećaj koji on proizvodi za oko 57 odsto, dok morfijum i drugi analgetici smanjuju bol u proseku za 25 odsto“, kazao je autor studije Fadel Zeidan sa Medicinskog centra Vejk Forest u Vinston-Salemu, u američkoj državi Severna Karolina.

Za potrebe istraživanja angažovano je 15 volontera koji nikada pre toga nisu meditirali. Oni su tokom četiri dvadesetominutne seanse učili da fokusiraju pažnju na disanje i da se oslobode loših misli i osećanja.

Pre i posle meditacije, istraživači su ispitanicima analizirali moždanu aktivnost pomoću posebne vrste magnetske rezonance (Arterial Spin Labeling). Tokom skeniranja, stručnjaci su volonterima davali bolni toplotni stimulans u nogu i posmatrali reakcije u njihovom mozgu tokom meditacije i nakon nje.

 Dijagnostički snimci napravljeni nakon meditacije pokazali su kako se stepen bola dramatično smanjio kod svih volontera, kod pojedinih čak za 99 odsto, navodi se u studiji objavljenoj u Žurnalu za neurologiju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.