O srcu

0
291

O_srcuSrce je šuplji organ koji se sastoji od dve komore i dve pretkomore. Najveći deo srca izgradjen je od srčanog mišića. On svojim kontrakcijama (grčenje i opuštanje) obezbedjuje  osnovnu funkciju srca, a to je pumpanje krvi bogate hranljivim materijama i kiseonikom do tkiva i organa.
Srce je smešteno u grudnom košu iza grudne kosti (sternuma). Povezano je sa organizmom sistemom arterija i vena. Srčani mišić svojim kontrakcijama usisava prekom vena krv u desni deo Potom se ova krv pumpa kroz pluća gde se očisti od ugljen dioksida i obogati kiseonikaom, nakon čega stiže u snažno levo srce. Ono svojom kontrakcijom ispumpava krv u sistem arterija, koji je raznosi do tkiva i organa.U toku jednog minuta ovaj proces se ponovi od 60 do 100 puta.  To su otkucaji koje možemo osetiti kao puls na našoj ruci.  Kod čoveka prosečne težine (75 kg), srce ispumpa oko 5 l krvi u minuti, dok se pri naporu količina krvi višestruko povećava. U stanju mirovanja srce izbaci krv od 60 do 100 puta.
Srčane šupljine su medjusobno razdvojene srčanim zaliscima koji obezbedjuju jednosmeran tok krvi. Oni funkcionišu po principu ventila, i naizmenično se otvaraju i zatvaraju i tako sprečavaju da se krv vraća unazad  tokom srčanog ciklusa. Postoje četiri srčana zalistka; trikuspidni – izmedju desne pretkomore i komore; plućni izmedju desne komore i plućnih krvnih sudova; mitralni – izmedju leve pretkomore i leve komore i aortni zalistak izmedju leve komore i aorte. Aorta je glavni i najveći arterijski krvni sud u telu.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.