Med kao hrana

0
272

med_kao_hranaMed je slatka tečnost, koju pčele prave od nektara cveća priznata je zbog lekovitih i umirujućih dejstva već od antičkog doba.Može se reći da je med prirodna energija, rezultat je transformacije nektara u mešavinu šećera ( dekstroza, levuloza, saharoza), mineralnih soli pod dejstvom digestivnih sekrecija pčele.Med kao hrana koristi se za razne načine.
Hranljivost: kašika meda dnevno je dovoljno za poboljšavanje imuniteta.Vrlo je hranljiv 100 g. meda daje 320 Cal. Sastoji se od 20% vode, 80% ugljenih hidrata nešto belančevina, ne sadrži masti.Sadrži važne antioksidante koji eliminišu slobodne radikale (supstance za koje se veruje da doprinose pojavi ozbiljnih oboljenja).Med kao hrana je izvor kompleksa vitamina B, vitamina C, i nikotinske kiseline-niacin.U tragovima se nalaze i sledeći elementi: magnezijum, fosfor, gvožđe, aluminijum, bakar, kalcijum, hlor, mangan.Tačan sadržaj varira u odnosu na vrstu cveća i zemljišta, zavisi od vremenskih uslova, sezone i trenutku skupljanja meda.Tamniji med je bogatiji u sadržaju minerala.Za unošenje meda hranom postoje indikacije i kontraindikacije.Med je zabranjen dijabetičarima, u ishrani deteta može se zameniti šećer, ako dete nije alergičan.Med kao hrana je efikasan u sprečavanju rasta bakterija.
Nekoliko kapi  limunovog soka pomešano sa kašičicom meda odličan je lek protiv upale grla.Da bi se najviše iskoristilo lekovito svojstvo meda, treba upotrebljavati one vrste koja su dobijena hladnom preradom, jer  je  aromatičnijeg ukusa.Hladno prerađeni med uništava niz bakterija u stomaku i crevima efikasan je za gastritis, gastrične tegobe, čir želuca.
Ujutru na prazan stomak pola do jedne kašičice meda može pomoći stomačnim problemima.Uzimanje polena iz nefiltriranog meda i saća vrši se desenzibilizacija organizma.Osim unutrašnje nege organizma ima sposobnost za njegovu spoljašnost.Med je higroskopan vezuje vlagu iz vazduha i ova funkcija pomaže u bržem zarastanju rana, ožiljaka i pojavi plikova kod opekotina.Koristi se za negu kože, u vidu hidratantnih krema i regeneraciju kose.Njegova blaga antiseptička svojstva čine ga odličnim za ublažavanje upale, kada se direktno nanese na ugroženo mesto.
Med se koristi u kozmetici,  u tretmanu za lepotu i zdravlje.
Kupka za omekšavanje kože: medna kupka je vrlo korisna, dok se puni kada sa vodom treba dodati 1/4 čaše meda.Leći i opustiti se, koža postane svilena i odmorna.
Maska za lice: (za osvežavanje lica) pravi se od 1 jabuke, i kašičica meda.Treba naneti na lice i ostaviti 15 minuta.Posle toga umiti se hladnom vodom i osušiti lice.
Piling od meda:potrebno je pomešati 1 kašičicu meda, 2 kašičice samlevenog badema i 1/2 kašičice limunovog soka. Dobro pomešati i umasirati ovu masu na lice i vrat.Odmoriti se 15 minuta zatim oprati sa mlakom vodom, dobro osušiti mekim peškirom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.