Frigoterapija

0
242

Termin frigoterapija označava lečenje hladnoćom, lokalno  primenjenom na promenu centralne temperature.Ako se postignu veoma niske centralne temperature ispod -35 C stepeni upotrebljava se izraz-hibernacija i refrigeracija.U zadnje vreme tim terapijskim načinu se pridaje veliki značaj, posle teških traumatizma glave, intoksikacije, teških infekcija.Izrazom krioterapija ukazuje na primenu jake hladnoće, na strogo ugraničenu zonu, da bi se smrzla tkiva (u slučaju teških želudačnih krvarenja), ili da bi se lokalno razorila kožna lezija.
Terapija hladjenjem može da bude korisno pomoćno sredstvo.
*Lokalna anestezija hladnoćom korisna je za kratke intervencije.
*Lokalna hladna  kupka ublažuje krvarenje u slučaju iščašenja, ako se primeni odmah jer dominira mehanizam vazokonstrukcija.
*Hladne obloge, hladne kupke mogu biti korisne u akutnim infekcijama s veoma visokom temperaturom (septikemija, šarlah itd.), jer smanjuju za nekoliko stepeni centralnu temperaturu.
Može se koristiti i kesu s ledom, koje se stavlja na koren ekstremiteta kao i kupkama hladnom vodom.Hladni oblozi deluju lokalno umirujuće naročito u glavoboljama bilo koje etiologije, ali ipak nije dovoljno efikasan postupak.Isto tako prskanje lica hladnom vodom u stanju lipotimije više je klasičan nego efikasan postupak.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.