Masaža

0
335

Masaža se koristi od davnina u svim zemljama, zasnovana empirijskim metodama  u cilju nege, postizanja higijenskih i terapijskih efekata.
Terapijska masaža se primenjuje u raznim oboljenjima na osnovu precizne indikacije i kontraindikacije, usvajajući principe kineziterapije.U mehaničkom smislu masažom se postiže dobar protok krvi u području koje se masira.Pritisak potiskuje krv iz vena a arterije u periodu opuštanja odnose krv bogatu kiseonikom.Na nervni sistem masaža deluje nadražajno preko refleksnih puteva, preko vazomotornog sistema  (parasimpatikusa i simpatikusa).Masaža reguliše funkcije krvotoka, disanja, varenja i sistema za ishranu.S druge strane dovodi do opuštanja mišića, opuštanja tela, ublaživanja bolova.Zavisno od cilja masažom se mogu postići različiti efekti: umirujući ili nadražajni sa ubrzavanjem procesa u tkivima.

Indikacije

One  su višestruke:
-u dermatologiji masažom se podstiče cirkulacija krvi i limfe, reguliše funkciju lojnih žlezda-povoljno za akne,menja konzistenciju tkiva zato je korisna u slučajevima keloida.U lučaju akne u toku masaže prate se oblici lica, kratkim pritiskom , tipkanjem.neposredno posle masaže nastupa crvenilo zbog prepunjenosti krvnih sudova, ali se otok polako povlači.Kod fibroznih ožiljaka, masaža ima cilj da omekša tkivo, pomoću mehaničkih vibracija i pomoću pritiskanja i trljanja.Ozbiljne posledice opekotina su vrlo važna indikacija za masažu.
Rane od dekubitusa kod nepokretnih bolesnika tim postupkom se ubrzava krvotok i zarašćivanje ožiljaka.
-u endokrinologiji  bolesti kao gojaznost i celulitis predstavlja indikaciju za masažu, kako u higijenskom i estetskom tako i u terapeutskom pogledu.
-u reumatologiji masaža je dragocen postupak ako su u pitanju kao što su:tortikolis, poliartritis, išijas, lumbago, dorzalgije, cervikalgije.
u ortopediji i traumatologiji masaža je korisna u nekim vrstama bolova u ledjima dece i odraslih, skolioze, kifoze, skraćivanja tetiva, pedes planus.Masaža se primenjuje i posle skidanja gipsa ili posle operacije.
-u neurologiji ima za cilj da poboljšava krvotok, da podigne lokalnu temperaturu, da doprinese borbi protiv atrofije.Ne treba samo masažu primenjivati ulazi u terapijski kompleks i kineziterapija.Migrena je stanje koje se može masažom olakšati.
-u gastroenterologiji masaža može biti korisna u nekim poremećajima varenja i oboljenjima organa.Važno je znati da li se želi postići umirujući, sedativni efekat ili tonično dejstvo.

Kontraindikacije

Kod dece i izvesnih srčanih oboljenja vrlo jako pritiskanje je zabranjeno.Nekad treba mimoići izvesne delove tela, gde se nalaze venski i arterijski krvni sudovi površna arterija, butna, arterija femoralis.
Ne masiraju se bolne rane nego njihova periferija u koncentričnim zonama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.