Liposukcija

0
234

liposukcijaDefinicija
Liposukcija je jedan od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji. Naziv znači upijanje (sukcija) masti (lipo). Ova tehnika se koristi za preoblikovanje tijela trajnim odstranjivanjem nakupina masnog tkiva. Obično se provodi u donjem dijelu leđa, iznad stražnjice, u stražnjem dijelu natkoljenice – ispod stražnjice, na bokovima i na bočnim stranama stražnjice. Cilj liposukcije je oblikovanje bokova i stražnjice tako da poprime vitak, atletski, proporcionalni izgled.
Liposukcija nije tehnika za gubitak tjelesne težine niti lijek za prekomjernu pretilost. Liposukcija je tehnika koja vam omogućuje odstranjenje masnog tkiva kojeg se drugačije ne možete riješiti. Dobrobiti liposukcije nisu samo u poljem obliku i proporcijama tijela već i u povećanju samopouzdanja. Osim toga, s novim oblikom tijela mnoge žene imaju veći poticaj za sportske aktivnosti.

Masno tkivo
Sklonost ka nakupljanju masnog tkiva u bokovima, natkoljenicama i stražnjici odlika je tzv. ženskog ili ginoidnog tipa tijela. Zbog toga su naslage masnog tkiva na ovim dijelovima tijela vrlo otporne na dijete i vježbanje. Mnogi postaju obeshrabreni nakon što počnu gubiti kilograme, a oblik ovih dijelova tijela ostaje isti. Ukupne proporcije tijela nisu zadovoljavajuće i odjeća ne pristaje dobro. U ovim slučajevima liposukcija uspješno rješava višak masti te pridonosi ravnoteži i simetriji tijela.

 

Prvi razgovor s liječnikom
Nakon što ste izabrali estetskog kirurga kod kojeg želite obaviti liposukciju, slijedi prvi razgovor tijekom kojeg liječniku govorite o svojim željama glede oblika tijela. Prva posjeta uključuje i davanje informacija o eventualnim preboljenim bolestima, obiteljskim bolestima, funkcijama i navikama te alergijama na lijekove. Važno je opisati svoje prehrambene navike i fizičku aktivnost. Liječnik će napraviti pregled tijela, procijeniti tonus mišića i masne nakupine na različitim dijelovima tijela. Važna su i njegova pitanja o promjenama tjelesne mase tijekom cijelog života – tjelesnoj masi u djetinjstvu, pubertetu, nakon poroda. Mijenja li se tjelesna masa često i kakav je učinak dijeta i vježbanja na tjelesnu masu i oblik tijela. Važno je shvatiti kako liposukcija nije sve što treba učiniti za lijepo tijelo. Liposukcijom se mogu odstraniti masni jastučići, ali ako želite imati zategnuto, gipko i zgodno tijelo, u svoj plan trebate uključiti i promjenu prehrambenih navika i fizičku aktivnost.
Idealna kandidatkinja za liposukciju ima slijedeće karakteristike:
– ima masne jastučiće na karakterističnim dijelovima tijela, a koji se ne mogu odstraniti dijetom i vježbanjem
– nije imala ranijih kirurških zahvata na dijelu tijela gdje se obavlja liposukcija
– ima glatku, čvrstu kožu
– ne podliježe čestim promjenama tjelesne mase
– želi preoblikovati tijelo, a ne smršaviti
– nema ozbiljnijih bolesti
– psihološki stabilna
– nepušačica
– dobro informirana o zahvatu
– svjesna je ograničenja zahvata
– ima realna očekivanja od liposukcije

Kako se izvodi liposukcija?
Prije zahvata, liječnik označi dijelove tijela na kojima će se obaviti liposukcija. U venu se postavi venski sustav kroz koji će se davati infuzija kako bi količina tekućine u tijelu ostala ista tijekom zahvata. Zahvat se može izvesti pod općom anestezijom ili kombinacijom sedacije i lokalne anestezije. Za vrijeme zahvata kirurg napravi mali rez, obično na mjestu pregiba tijela ili nabora kože kako bi bio što manje uočljiv. Kroz taj rez uvodi se cjevčica, kanila, u masno tkivo. Kanila se koristi za razbijanje masnih naslaga i oblikovanje tijela u željene proporcije. Višak masnog tkiva se usisava snažnim vakuum-sustavom koji kožu, krvne žile, mišiće i živce ostavlja neoštećenima.
U masno tkivo se može injicirati fiziološka otopina s adrenalinom i anestetikom koja smanjuje bolove, krvarenje i omogućuje lakše razbijanje masnih naslaga. Ovisno o količini otopine koja se injicira, rabi se Ťsuper-wetť ili Ťtumescenceť tehnika.
Relativno novija metoda koristi se ultrazvukom za razbijanje masnih naslaga (UAL: ultrasound assisted lyposuction). Ovom metodom smanjuje se ozljeda tkiva i krvarenje. Osobito je korisna za dijelove tijela s mnogo vezivnog tkiva.
Ranija, suha metoda liposukcije pri kojoj se nisu koristile otopine tekućine, zahtijevala je opću anesteziju i sve se manje koristi.
Vrsta zahvata ovisi o dijelu tijela s kojeg se odstranjuje mast, količini masti koja se želi odstraniti i iskustvu liječnika s određenom tehnikom.

Trajanje zahvata
Zahvat traje 1-2 h.

Boravak u klinici
Liposukcija obične ne zahtijeva dulji boravak u klinici. Ako je sve prošlo u redu može se napustiti klinika nekoliko sati nakon zahvata. Ukoliko se pojave komplikacije ili potreba za dodatnim zahvatom, može biti potrebno prespavati u klinici kako bi se pratilo stanje.

Nakon zahvata
Bolovi nakon zahvata nisu jaki. Dan ili dva nakon zahvata možete se osjećati umorno, kao nakon napornog vježbanja. Noge i bokovi mogu biti ukočeni, bolni, otečeni, krvariti ili neosjetljivi. Liječnik može propisati antibiotike i analgetike nakon zahvata. Iz operativne rane može viriti cjevčica, dren, kroz koji otječe upalna tekućina. Šavovi se odstranjuju nakon 7-10 dana, osim ako se ne radi o resorptivnim koncima koji se ne vade.
Šest tjedana nakon zahvata na operiranim dijelovima tijela potrebno je nositi čvrsti steznik. Steznik smanjuje bolove i oteklinu te omogućuje oblikovanje tijela.
Otekline i krvi podljevi povlače se najkasnije tri tjedna od zahvata. Kako bi se ubrzao proces cijeljenja i izbjegle komplikacije, potrebno je što prije početi s laganim vježbama. Na posao se možete vratiti nakon nekoliko dana, ako se radi o sjedećem poslu. Naporne fizičke aktivnosti mogu se obavljati nakon 6 tjedana.
Važno je nositi steznik cijelo vrijeme nakon zahvata. On je skriven pod odjećom i s tim ne bi trebalo biti problema. Steznik se nosi onoliko dugo koliko to liječnik odredi.
Rezultati zahvata se vide nakon dva-tri tjedna, a puni učinak može biti vidljiv tek nakon 6-12 mjeseci. Što je više masti uklonjeno, više je vremena potrebno za oblikovanje tijela.

Trajnost rezultata
Masno tkivo je uklonjeno s određenog dijela tijela, što ne znači da se ne možete ponovno udebljati. Pritom se masno tkivo po tijelu raspoređuje ravnomjernije nego prije.
Važno je napomenuti kako starenjem koža postaje manje čvrsta i elastična što dovodi do slabijih rezultata liposukcije u starijoj dobi.
Rizici i ograničenja
Iako se liposukcija često radi i vjerojatno je kako plastični kirurg kojeg ste odabrali ima u tome mnogo iskustva, uvijek postoji određeni rizik od komplikacija.
Nakon zahvata ponekad postoje:
– jamice na operiranoj koži
– kvrge
– neosjetljivost operiranog dijela tijela
– ožiljavanje
– promjena boje kože
– mlohava koža
Ovi problemi mogu se riješiti dodatnim zahvatom.
Nakon UAL liposukcije moguće su opekline kože i tkiva zbog otpora.
Ozbiljnije komplikacije uključuju:
– stvaranje krvnih ugrušaka
– infekcija
– prekomjerni gubitak tekućine
– šok
– nakupljanje tekućine u plućima
– predoziranje lijekovima
Ove, ozbiljnije, komplikacije češće se pojavljuju ako je odstranjeno mnogo masnog tkiva, ako su izvedena dva ili više zahvata te ako je prilikom zahvata korištena opća anestezija.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.