Hod

0
255

Dete normalno počinje da hoda kada napuni otprilike godinu dana.U tom pogledu zapažaju se velika odstupanja.Zdravo i normalno razvijeno dete, može da počne hodati u 9-om ili tek u 18-om mesecu života.Ukoliko posle tog vremena dete ne prohoda, radi se o postojanju nekog patološkog stanja,koja se mora uočiti mnogo ranije tj. u prvim mesecima života, redovnim lekarskim pregledom.Takav je slučaj npr. iščašenje kukova  (kongenitalna luksacija),koja se može otkriti  odmah po rodjenju kao i s drugim anomalijama donjih ekstremiteta (zgrčeno stopalo) ili u periodu kada dete počinje da stoji-ravni tabani, ili kada pokušava da hoda-genu valgum,-genu varum.
Svaki korak sadrži četiri vremenska perioda:
-prvi vremenski period sačinjava dvostruki oslonac, koji dolazi posle zamaha noge, pri čemu noga dodiruje tlo prednjim delom pete a zatim samo prstima.
-u drugom periodu koji se naziva fazom oscilacije, dok kuk prelazi iz zadnjeg u prednji položaj,noga se lagano pregiba i ukršta drugu nogu.Ovaj period odgovara unilateralnom osloncu druge noge.
-u toku trećeg perioda,koji se naziva fazom dvostrukog oslonca prihvatanja, noga dodiruje tlo petom, dok druga noga još nije napustila tlo.
-četvrti period odnosno unilateralni oslonac, dug je i njegovo trajanje odgovara dvostrukom vremenu i dvostrukog oslonca.
Vreme unilateralnog oslonca se smanjuje ubrzavanjem hoda.Ruke se pokreću suprotnim smerom od nogu i njihove oscilacije su utoliko kraće, ukoliko je hod brži.Suviše visoke pete ometaju pravilne pokrete stopala, skraćuju korak, dok teška obuća dovede do izraženog bočnog geganja pri hodu.Prilikom silaženja sav teret pada na drugu nogu i telo je povijeno unazad.
Koraci su sitniji i stopalo pada ravno na tlo.Intenzitet i trajanje hoda se može podesiti  prema ličnim  mogućnostima.
Hodanje je aktivnost i dobra cirkulacija krvi, izmena gasova  u plućima provetren vazduh odnosno količina izmenjenog vazduha  pri svakoj inspiraciji i ekspiraciji je 4X veća prilikom šetnje
običnim hodom.

Postoji sportski hod i patološki hod.Po pravilu telo mora prilikom hoda ostati u neprekidnom kontaktu sa tlom, prenoseći se s jedne noge na drugu.To se mora odvijati stalno na apsolutan način da bi hod bio korektan.Duge trke su namenjena samo sportistima.Patološki hod je kada postoje smetnje pri hodu zbog izvesnih oboljenja zglobova, kuka, kolena, stopala.Patološki hod može biti posledica traumatizma, skraćenja ekstremiteta.Pomenute smetnje mogu dovesti do vertikalnih ili lateralnih oscilacija (hramljenja), ukočenost kičmenog stuba, odnosno trupa, modifikaciju dužine koraka, loš oslonac stopala.Za uspostavljanje hoda se koriste  upotreba štake, štapova, koje omogućavaju da se naizmenično sa udovima kreću i pomagala.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.