Strabizam

0
296

Strabizam je poremećaj  binokularnog vida, koji dovodi do toga da se ne vidi jedna od dve slike, koji oči opažaju.Gledajući neki objekt sa oba oka,čovek spaja slike dospele svako od njih.
To je binokularni vid.U slučaju paralize nekog od mišića bulbomotorna javlja se diplopija.Dve slike nisu više spojene-fuzionisane ali su opažene.Strabizam je treća mogućnost, kada je jedna od dve slike izostavljena.Kod dece može biti dalja posledica diplopije devijacija jednog oka je (dete gleda zrikavo ili razroko), najočigledniji znak strabizma i samo je posledica poremećaja binokularnog vida.U pitanju su konkomitantni strabizam konstantan u svim pozicijama pogleda i paralitički strabizam koji se povećava pogledom u smeru paralizovanog mišića.Prema pravcu devijacije postoje;
-konvergentni (susticajni) oči su upravljene unutra,
-divegentni (razilazni) devijacija očiju u polje,
-vertikalni strabizam.

Konvergentni strabizmi

**Strabizam usled anizometropije koji se približava strabizmu slabovidnih.
**Akomodativni strabizam, nastao usled velike nekorigovane dalekovidosti.Ovaj strabizam se javlja kasno u školi kada počinje da se stvara akomodacija i konvergencija.Znatno može da se popravlja nošenjem korekcionih stakala.
**Paralitički strabizam, tu je pareza nastala u ranom detinjstvu, sprečila je razvoj binokularnog vida.Strabizam se i dalje zadržava, uprkos iščezavanju paralize.Uzrok može biti trauma-porodjajna ili neki infektivni bolest.
**Strabizam usled slabovidosti-ambliopija može biti funkcionalni, usled inhibicije vida jednog oka, može biti organski kao intraokularni tumor kod dece.
**Nasledni strabizam, govori za sebe.

Lečenje

Lečenje konvergentnog strabizma sastoji se u korigovanju hipermetropije, zatvaranju okluziji slabovidnog oka, i u ortoptičkoj reedukaciji.Ako optička reedukacija nije dovoljna potrebna je hirurška intervencija.

Divergentni strabizmi

Mnogo redji su od konvergentnih, naročito se javljaju kod starije dece i kod odraslih.Razlikuje se:
-Divergentni strabizam kod visoke miopije,
-Divergentni strabizam usled slabovidosti,
-Divergentni strabizam cerebralnog porekla.
Lečenje je hirurško.Ortoptička reedukacija je uglavnom priprema za intervenciju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.