Tečni ekstrakti biljaka-tinkture

0
16

Tečni ekstrakti biljaka-tinktureTinkturom nazivamo tečne biljne ekstrakte, koje su koncentrovani i lekovitost biljaka su obradjeni u tečnom obliku.Kada se pravi tinktura koristi se alkohol, koji se dodaje vodi ili jabukovom sirćetu.
Svi herbalisti koriste alkohol jer fitohemikalije i bio hemijske supstance najbolje se rastvaraju u alkoholu.To su esencijalna ulja, alkaloidi, steroidi, smole.Tinkture su jače koncentrisani od bilo kakvog čaja.Uzima se 3-4 kapi tinkture koje su jači od cele šolje čaja.
Lekoviti sastojci tinkture lakše svariti i asimilovati jer brzo dospeva u krvotok, dobar je kao antiseptik za otvorene rane.Alkohol koji se nalazi u tinkturi produžava rok trajanja.
Tinkture koje se proizvode u domaćoj radinosti mnogo su efikasniji, dobrog su kvaliteta za razliku od komercijalne tinkture.Proizvodnja u domaćoj radinosti se pravi od zdravog organskog bilja, nema nikakvih štetnih efekata.Veliki broj jednostavnih bolesti mogu se efikasno lečiti biljkama, koje se obradjuju kroz cvet, koren, seme ili plod.Grupa biljnih preparata predstavljaju ekstrakti po različitim tehnologijama i metodama.
U zavisnosti  od konzistencije ekstrakti se klasifikuju kao: 
-tečni ekstrakti-tinkture
-polučvrsti ekstrakti-meki ekstrakti
-čvrsti ekstrakti-suvi ekstrakti
Primena metoda ekstrakcije biljnog materijala je vrlo bitno jer pruža mogućnost za odabir biljnu vrstu i prirodni aktivni sastojak.Pažljivo izabrati odgovarajući rastvarač, metodu ekstrakcije i tehnološki postupak.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.