Šta treba da znamo o čajevima?

0
28

Šta treba da znamo o čajevima?Čaj je napitak u svakom domu, naročito konzumiran u hladnim zimskim danima.Kod nas postoji tradicionalni i alternativni način lečenja sa čajevima.U Kini se koristi kao lek, sprema se prelivanjem toplom ili vrelom vodom, listovi biljke Camellia Sinensis.
Čajeve delimo na tri grupe:
1.čaj koji se dobija od biljke Camellia Sinensis
2.biljni čajevi koji se dobijaju od lekovitih biljaka-herbal čajevi
3.voćni čajevi-fruit, dobija se od cvetova, semena, kore, raznih plodova
Hemijski sastav:kofein čini oko 3% materije čaja, male količine tanina, teobromina, teofilina, ksantina, katheina, flavonoida.Na osnovu toga kako se obradjuje postoje različitih tipova čajeva, to su pravi čajevi.
1-beli samo se suši, bez fermentacije i drugih postupaka.
2-žuti retka i skupa slično kao zeleni čaj, posle oksidacije pari pod vlažnom krpom što lišću daje žutu boju.
3-zeleni dobija se od lista camellia sinensis, koji nisu prošli proces varenja.
4-ulong-tradicionalni kineski čaj proizvodi se na poseban način i to biljka vene na jakom suncu i oksidira se pre uvijanja listića koje su delimično prošli kroz proces varenja.
5-crni čaj ima jači ukus i više se oksidira od bilo kojeg čaja, listići su prošli potpuni proces vrenja.
Domaći biljni čajevi se dele na :
*biljni čajevi od trave
*biljni čajevi od ploda biljaka
*voćni čajevi
Domaći čajevi posle berbe se odmah suše i tako se čuva na duži period.
Dodaci:čaj se često konzumira sa raznim dodacima, koji mogu biti u vidu začina, biljaka, meda, limuna, šećera, djumbira, cimeta, etarskim uljima citrusa i mleka.
Konzumiranje čaja:uglavnom se pije ujutru, ali može se piti u bilo koje doba dana.U Velikoj Britaniji se svakodnevno konzumira kao tradicionalno piće.Po podne se služi uz kolač.
Rusuja uma bogatu tradiciju na skupovima se pije samo čaj.Isto tako i u Indiji najpopularniji topli napitak.
U SAD se najčešće konzumira ledeni čaj.Kod nas se pije najviše biljni i cvetni čajevi zasladjeno sa medom, šećerom uz krišku limuna.Čaj se pije u malim količinama polako jer smanjuje stres (antistres terapija).
Možemo zaključiti da svaka zemlja ima svoje specifičnosti što se tiče uzgoja i konzumiranja čaja.
Najveći proizvodjači čaja su:Kina, Indija, Šri Lanka, Cejlon, Gruzija i Turska.
Pravi čaj ima u sebi kofein, dok biljni čajevi su lekoviti služe za narodnu medicinu, kao alternativni lekovi poboljšavaju varenje, jačaju imunitet, ublažavaju stres.Njihova lepeza je obilna.U tu grupu se ubrajaju:čaj od kamilice, lipe, nane-mente, šipak, hibiskus, zove, žalfija, neven, majčina dušica, cvetni čaj od ružinih latica s pravom nosi titulu kraljica cveta pored lepote ima lekovita svojstva, bogata vitaminima.
Voćni čajevi se dele prema plodu, listu ili korenju.Tu spadaju šumsko voće, aronija, čaj od jagode, maline, trešnje, nara, ananasa.
Čajevi sadržavaju polifenolna jedinjenja koje su rasprostranjeni tanina i šećera i esencijalna ulja.Proizvodi se u metabolizma biljaka i antioksidativno dejstvo u obliku glikozida.
Polifenoli su flavonoidi-(flavoni, antocijani, katehini).
Tanini su (hidrolizabilni i kondenzovani).Postoje makro i mikro elementi u čajevima kao organska i neorganska komponenta.Dobar izbor magnezijuma, gvoždja, i kalijuma.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.