Razlike izmedju kravljeg, kozjeg i ovčijeg mleka

0
24

Razlike izmedju kravljeg, kozjeg i ovčijeg mlekaKravlje mleko sadrži sve energetske i gradivne materije što je potrebno za ljudski organizam.Sadrži manje šećera nego ostala mleka.Nutritivna vrednost od 100 g. mleka: proteini 3,3 g. ugljeni hidrati 4,7 g. šećeri 1,70. masti 3,8 g. i najviše čini voda 88% Energetska vrednost je 64 K cal.Proteini se dele na kazein terastvorljiv  u vodi i na proteime  surutke koji su rastvorljivi sa nazivom laktalbumin i laktoglobulin.Pored hranljivih materija nalaze se i enzimi najvažniji su peroksidaza i fosfataza.Boja mleka je bela i bledo žućkasta, koji potiče od pigmenta karotina i ksantofila.Sveže mleko je slabo kiselo PH iznosi 6,3-6,8.Kiselost dobija od kazeina.Postupak sa mlekom može biti cedjenje, hladjenje, filtrovanje, centrifugovanje, pasterizovanje i sterilizacija.
Mlečne preradjevine služe za zamenu za mleko to su:jogurt, kefir, pavlaka, mileram, maslac, kiselo mleko, kondenzovano mleko, sir, evaporirano mleko i mleko u prahu.Posle ovih preradjevina ostaje surutka što može da služi za zdravstvene svrhe kod dece, trudnice, bolesnicima i u kozmetici.
Kravlje mleko je teško za varenje zbog visoke doze laktoze, i česte su alergije kod dece.
Mleko je siromašno sa vitaminima A, B, C, D, E što je neophodno za imunitet i za rast i razvoj.
Kozje meleko:lako se vari, manje su alergijske reakcije, sadrži puno esencijalnih masnih kiselina, oligosaharide ali sadrži od vitamina A, B1, B2, B6, B12 baš zbog toga jača imuni sistem.U kozjem mleku ima puno kalcijuma, fosfora, cinka i selena.Jedina mana što ima drugačiji ukus od kravljeg mleka i mnogima taj ukus ne dopada.Koza proizvodi malo mleka i sadrži manjeg gvoždja, folata, vitamina D i bakra.Deci nije preporučljivo davati stalno kozije mleko jer stvara anemiju.
Ovčije mleko:ubedljivo je najgustije mleko za izdržavanje ovaca je vrlo ekonomično jer se hrani travom.Prirodno je homogenizovano i lako se vari.Sadrži visok nivo vitamina A, B, D, folate i proteine.Ovčije mleko ima jak ukus i konzumira se preko mlečnih proizvoda poput kajmaka, sira, kiselog mleka.
Svako mleko ima prednosti i mane, zato treba iskoristiti sve benefite mleka i mlečnih proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.