Celer je bogatstvo vitamina i minerala

0
438

Celer je bogatstvo vitamina i mineralaCelera su Egipćani koristili kao lek.Izvor je velike količine vitamina i minerala.Od vitamina je značajno: A, B, C, E, K.Ima aromatičan miris.Od minerala su značajni: kalijum, magnezijum, fosfor, kalcijum, natrijum, eterična ulja i biljna vlakna.Sadrži ftalid koji smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišiće, poboljšava cirkulaciju.Kalijum stabilizuje otkucaj srca i krvni pritisak, dok Butilftalid reguliše nivo horesterola.U celeru se nalazi kumarin koji sprečava delovanje slobodnih radikala, čuva odbrambenu moć organizma, jača zidove krvnih sudova.
Bogat luteolinom, flavonoidom-prirodno protiv upalno dejstvo.Vitamin K služi za zaštitu od osteoporoze, preloma i napuknuće kostiju.Ovaj vitamin omogućava taloženje kalcijuma u kostima i sprečava stvaranje osteoklasta.Nedostatak ovog vitamina može biti krvarenje iz nosa, pri povredama, rane sporo zarastaju.Važno je napomenuti Apigenin jer ulazi u sastav celera i peršuna-zaustavlja rast kancerogenih stanica.Celerov sok je saveznik jakog imuniteta, smanjuje simptome prehlade.Minerali smanjuju anksioznost, sadrži i elektrolite zato sportisti rado koriste.
Za jednu čašu zdravog napitka potreban je: 200 g.naseckane stabljike celera i 2 dl. vode koji se stavlja u sokovnik i već je gotov savršen sok od celera.Taj sok je saveznik imunog sistema deluje umirujući na nervni sistem.
Celer sadrži: antioksidante, ima upalno dejstvo, pomaže varenju, ima alkalizujući efekat.
Antioksidanti su: Beta karoten, Askorbinska kiselina, Flavonoidi (Kempferol), Kumarinska kiselina, estre fenolnih kiselina.
Za njegov miris-aromu su zaslužni: Selinen, Limonen
Ono što u celeru nije zastupljen: kalorije, holesterol, ugljeni hidrati, lipidi.Ima svega u
100 g. samo 10 Cal.
Lekovitost celera: leči astmu, katara pluća, promuklost, giht, bubrege i mokraćnih puteva
(dobar diuretik), nervnih oboljenja, probavne smetnje, oporavak kože, celulit i poboljšava krvnu sliku.
Ne sumnjamo da uz šargarepu, luk i peršun jedan od „četiri asa“ svake kuhinje.Ima široku upotrebu u kulinarstvu kao začin i za dekoraciju, pravi se sok od listova i stabljike.Može da se osuši kao začin.U sirovom stanju može da se pije kao sok i zbog lepšeg ukusa dodaje se još krastavac ili jabuka.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.