Jagode su eliksir zdravlja u rano proleće

0
279

Najranije voće sezonskog karaktera, jedinstvenog ukusa i mirisa kao slatki desert i zalogaj bogat lekovitim dejstvom.Nizak sadržaj ugljenih hidrata, prosti šećeri glukoza, fruktoza i saharoza.Plodovi su bogati A, B, naročito C vitaminom, raznim mineralima kalijum, mangan, folati, gvoždje, fosfor, bakar, magnezijum.
Sadrže antioksidanse, biljne fenole, fitonutrijente, elagitanine, antocijane-biljni pigment koji im osigurava crvenu boju, zatim antioksidanse luteinom i zeasantinom koji uklanja slobodne radikale.Sadrže još pektine, folnu i elaginsku kiselinu što sprečava oštećenja kože, i nastanak bore.Od vitalnog značaja za proizvodnju kolagena što pomaže elastičnost i otpornost kože.Jagode su bobičasto voće, imaju povećano alergijsko dejstvo-zato bebama od 8-9 meseca treba davati uz oprez u vrlo malim količinama.Pratiti moguće alergijske reakcije kao što je ekcem kože, svrab, oticanje usta, jezika i grla.Najsigurnije je davati u vidu kašica ili izmiksano.
Preporučljivo je prati uz oprez zbog pesticida i insekticida u limunskoj kiselini ili u sodabikarboni jer najbolje uklanja tragove hemikalije.Preporučljivo jesti i odraslima naročito trudnicama i sportistima zbog folne kiseline.Osobama koje žele da izgube koji kilogram viška može da se jede u neograničenoj količini zato što su sa malo kalorija.
Energetska vrednost je oko 25-30 Kcal na 100 g.i sadrži 80-90% vode, jednim delom vlakna oko 25% što je vrlo značajno za prehranu dobrih bakterija u crevima i celokupno zdravlje digestivnog sistema.Imaju nizak glikemijski indeks pa mogu jesti i dijabetičari.
Preporučljivo konzumirati nakon oporavka bolesti, u lečenu anemije, kod povećanog holesterola i krvnog pritiska, artritisa i reume, za jačanje imuniteta, kod bolesti jetre i žuči.
Dovoljno je 8 komada jagoda za dnevnu potrebu organizma da zadovolji vitamin C i folnu kiselinu.Najbolje je jesti sveže i bez ikakvog dodatka tu se podrazumeva šlag, šećer, jogurt, čokolada.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.