Krastavac je saveznik vašeg zdravlja

0
363

Krastavac je saveznik vašeg zdravljaKrastavac je zeljasta biljka.Sadrži 95% vode što ga čini niskokaloričnom namirnicom, pomaže za hidrataciju naročito u letnjim danima.Može da se konzumira kroz cele godine.
Jedna je od najzdravijih namirnica sa malo kalorija 100 g sadrži 15 Kcal, bez masti i holesterola.Kora sadrži vlakna koji regulišu probavu.Krastavac je pun C-vitamina, u tragovima B kompleks  vitamina i karotena.Svež krastavac sadrži lignane i kukurbitacine,
bioaktivne supstance, od minerala su prisutni kalijum, magnezijum fosfor, gvoždje, jod, mangan, silicijum-dioksid, fluor, dok mali procenat natrijuma.Savršen diuretik koji pomaže prilikom izbacivanja tečnosti i toksine iz organizma.
Bogat je antioksidansama, flavonoidima poput kvercetina, apifenina, luteolina i kempferola.Kvercetin je antihistaminik koji sprečava oslobadjanje histamina-to je prirodni lek protiv alergije.
Prednosti koje nam pruža:
-štiti od kancera, pošto sadrži polifenole koji se zovu lignani, sprečavaju nastanak raznih bolesti i kancera.
-štiti mozak jer sadrži organsko jedinjenje Fizetin, poboljšava pamćenje, čuva nervne ćelije
-osvežava dah-za oralnu higijenu je dovoljno pojesti parče krastavca, osvežava dah i smanjuje višak toplote u stomaku
-štiti od stresa zbog B-komplex vitamina smanjuje anksioznost, nervozu, strah
-smanjuje upale prilikom suzbijanja bolesti
-pomaže prilikom varenju hrane-podiže PH vrednost u stomaku i ublažava lučenje kiseline u želucu.Sprečava pojavu zatvora jer ubrzava pražnjenje creva.
Upotreba krastavca:
Krastavac se koristi u kulinarstvu u vidu salate zatim kao konzerva za zimu (kornišoni), u nekim jelima sa mlevenom mesom i poletinom.Sok od karastavaca služi za dijetu ili u kombinaciji sa drugim povrćim, može da se dodaje u nekim koktelima.
Koristi se u kozmetici kod kožnih oboljenja stavlja se lokalno na otečene podočnjake i opekotine od sunca, rashladjuje i daje vlažnost koži.Industrijski se upotrebljava za pravljenje sapuna, losiona, žele, sok sve za negu tela i kože.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.