Koje su adaptogeni lekovi za zdrave ljude

0
426

Koje su adaptogeni lekovi za zdrave ljudeAdaptogeni lekovi su biološke aktivne supstance, koje povećavaju otpornost na razne bolesti, mentalne probleme, povećavaju izdržljivost i performanse, naročito u periodima stresa, prehlade i prevencija kardiovaskularne bolesti.Oni imaju opšti efekat lečenja i jačanje tela.Prilagodjavaju telo sa faktorima životne sredine.Adaptogeni su preparati biljnog i životinjskog porekla koji podižu opšti tonus.Ovi lekovi utiču na biosintezu DNK i proteina aktiviraju odredjene metaboličke procese.Po strukturi podsećaju na polne hormone.Utiču na CNS i kroz njega na ćelije tkiva i organe.Olakšavaju u nepovoljnim uslovima: fizičkim naporima, vrućini, žedj, glad, otrovima, hladnoći, radijaciji, poboljšavaju san i raspoloženje.Efekat nastupa brzo i traje nekoliko časova.Adaptogeni lekovi nisu doping već primoravaju organizam da radi na „silu“ bez odmora.Ovi lekovi su bezopsani uzima se jednom dnevno, poželjno je da bude ujutru.Ovi lekovi su naročito korisni za ljude u toku epidemije, sportistima zbog poboljšanja rezultata, za održavanje opšteg životnog tonusa, kod umne iscrpljenosti, dužim putovanjima i letovima, na odmoru.
Hemijski sastav:polisaharidi, triterpeni, steroidi, aminokiseline, nukleocidi, organski germanium.
Mehanizam delovanja:povećava koncentraciju, smanjuje nervnu napetost, snižava krvni pritisak, deluje antagonistički, povećava koncentraciju GABA i dopamina.
Upotreba:neurastenija, nesanica, alergije, prirodni antibiotik, hepatoprotektor.
Adaptogeni mogu pomoći svima naročito za stariju populaciju.Ovi preparati nose naziv koji produžava mladost.
Adaptogeni biljke su sledeće:
-Žen šen ili Ginseng primenjuje se kod mentalnih performansa i da savladamo stres.Deluje antidepresivno, antioksidantno, snižava šećer, krvni pritisak.
-Ašhvaganda često se zove indijski Žen šen odakle je i proteklo.Smanjuje napetost, anksioznost, jača imunitet, usporava starenje, smiruje zapaljenjski proces u telu.
-Astragalus koristi se u kineskoj medicini.Smanjuje stres, deluje antiinflamatorno, kod alergije, mučnine, umora, anemije, kod nedostatka apetita.
-Sladić povećava energiju-izdržljivost utiče na imuni sistem, deluje antiviralno i antibakterijalno, dobar je za respiratorne tegobe.Pomaže kod helico bakterije.
-Rhodiola rosea snažan adaptogen utiče na bolji san, za lečenje depresije, štiti od zračenja, toksičnih materijala, poboljšava pamćenje i produžava dugovečnost.
-Sveti bosiljak-najsvetlija biljka na svetu u Indiji poznat kao „eliksir protiv starenja“.Učastvuje u borbi protiv stresa, umora, reguliše hormone, šećera u krvi, snižava temperaturu.
-Pečurke: to su cordiceps, reishi, shiitake, maitake imaju jak antioksidativno svojstvo, antitumorsku i imunološku prednost.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.