Kako treba odabrati mineralnu vodu?

0
174

Kako treba odabrati mineralnu vodu?Mineralna voda je najzdravije piće za organizam jer sadrži supstance neophodno za zdravlje.Vrlo je korisna kao zamena koja se prirodno gubi iz organizma zatim održava balans elektrolita.Raspolaže sa antibakterijskom i antifungicidnom dejstvom, čistač organizma od toksina-detoksikator i terapijski deluje za mnoga oboljenja.
Odakle minerali u vodama?
Ove vode dolaze iz dubinskih slojeva zemlje gde je u kontaktu sa stenama.Taj kontakt rastvara minerale iz stena i kada se voda izvire na površinu dobija se voda sa mineralima i raznim supstancama.Mineralna voda deluje na varenje, funkciju sekretornih i endokinih žlezda, upotpunjuje svakodnevne potrebe organizma u mineralima.
Upotrebu mineralne vode nemoguće je generalizovati za svaku osobu u zavisnosti od uzrasta, klimatskih uslova, fizičke aktivnosti i nutritivnog statusa.Svaka mineralna voda ima prednosti i nedostatke i može biti vrlo specifična.
Vrlo su važne miske koncentracije nitrata i sulfata, hlorida i natrijuma.
Kada je reč o ambalaži najbolje je staklo, alo danas je popularna PET ambalaža (polietil tetraftalat), može da stoji voda do godinu dana bez ikakve ekološke promene.Ukoliko se dodaje ugljen dioksid povećava aciditet vode, a isto tako i namirnice koje jedemo daju kiselu reakciju krvi, to je idealna sredina  za razvoj bolesti naročito za kancerozno oboljenje.
Mineralne vode se razlikuju po suvom ostatku, PH vrednosti i količini ugljen dioksida tj.gaziranosti.
Treba da razjasnimo šta je to suvi ostatak?
U nekim vrstama minaralnih voda nalaze se različite koncentracije više elemenata rastvorenih u obliku soli a njihov suvi ostatak izražen je u miligramima-dobija se isparavanjem jednog litra vode na 180 C stepeni.Prema količini suvog ostatka mineralne vode su svrstane u vrlo slabe 50-500 mg/lit.Visokomineralne izmedju 500-1500 mg/lit i bogato mineralne vode preko 1500 mg/lit.
U sastav vode ulaze makro i mikroelementi.U našim mineralnim vodama važan makroelemenat je kalcijum, fosfor koji čini osnovu koštanog tkiva, deluje na neke enzime, održava jonsku ravnotežu za normalan rad nervnog i koštanog sistema zatim faktor je za koagulaciju krvi.
Kalijum je potreban organizmu za pravilno funkcionisanje vitalnih organa za srčani rad, nervi sistem, kontrakciju mišića, kiselo-bazne ravnoteže.Utiče na krvni pritisak, na kostiju, bubrege i održava strukturu citoplazme.
Magnezijum potreban je za kardiovaskularni i nervni sistem.Kao kofaktor u više od 300 enzimskih sistema u humanim ćelijama.Najpovoljniji odnos kalcijuma i magnezijuma je 2:1
Poželjno je da magnezijum u vodi za piće bude bar 30 mg po litru.Neophodan kod osifikacije, za rast i razvoj.Da bi bolje delovalo potreban je B1 i C vitamin.
Natrijum je esencijalni elemenat za pravilno funkcionisanje organizma zadržavanje natrijuma dovodi do nagomilavanja tečnosti i povišenog krvnog pritiska.U starosno doba to je vrlo izraženo, značajan faktor rizika u nastanku ateroskleroze, edema, osteoporoze, nefritisa i gojaznosti.Preporuka je da iznos bude ispod 50 mg/lit.
U nekim mineralnim vodama nalazi se i silicijum-dioksid koji je neophodan za stvaranje kolagena kostiju i vezivnog tkiva, za zdrave nokte, kose, kože za flaksibilnost arterija.
Stimuliše imuni sistem, sprečava starenje ćelije u tkivima i služi za prevenciju Alcheimerove bolesti.Kalcijum, magnezijum, kalijum povećava dejstvo silicijum dioksida.
Važno je znati da nitrati i nitriti su zagadjujuće materije i ne treba da budu u flaširanim vodama.
Zaključak: svakako treba odabrati odgovarajuću  mineralnu vodu.To su alkalne vode sa PH vrednošću iznad 7, to je ujedno i lek protiv starenja i bolesti.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.