Značaj vlakana u ishrani trudnica

0
226

trudnocaZa mnoge žene trudnoća može značiti promenu u digestiji sa nekomfornim rezultatima opstipacije i hemoroida. Mučnina u prvom trimestru ili žudnja za hranom često mogu dovesti do promena u nutritivnim navikama i uticati na redovnost stolice. Tokom drugog trimestra novonastali nivo progesterona može usporiti proces varenja. Tokom trećeg trimestra beba poraste najviše, a pritisak na digestivne strukture, možedovesti do hemoroida.

Uloga dijetnih vlakana
Da bi se pomoglo pri opstipaciji i hemoroidima tokom trudnoće treba koristiti dijetna vlakna, tečnost i upražnjavati vežbe. Rezultat su mekše stolice i lakša eliminacija. Rastvorljiva vlakna, pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i njegovoj ravnoteži tokom čitave trudnoće.

Hemoroidi
Pojava hemoroida je česta tokom trudnoće, jer povećana materica izaziva pritisakna tanke vene anusa i rektuma (anorektalne vene) uz povećan volumen krvi. Hemoroidi su male, proširene (varikozne) vene, podložne upali, stvaranju malih ugrušaka(trombova) i oskudnim krvavljenjima. Postoje dva tipa hemoroida: spoljašnji i unutrašnji.
Spoljašnji se formiraju u koži na ulazu u anus. Mogu svrbeti i boleti naročito tokom pražnjenja creva i osetljivi su na dodir.
Unurašnji se nalaze dublje u rektumu. Često nisu bolni i za njihovo postojanje može se saznati tek kad počnu da krvare. Ponekad mogu da izađu napolje pri naporu i tada su vrlo bolni. Hemoroidi se mogu prevenirati ishranom sa dosta vlakana koja pretvara stolicu od čvrste u meku i lakšu za eliminaciju.

Opstipacija
Tokom trudnoće je takođe česta opstipacija. Ona tipično raste tokom trudnoće aktivnošću progesterona koji relaksira glatke mišiće i pritiska na debelo crevo gravidnimuterusom. Mogu je pogoršati briga, strah, manjak fizičke aktivnosti. Opstipacija se karakteriše bolom u trbuhu ili neprijatnošću uzrokovanim neredovnim pražnjenjem tvrde stolice. Javlja se kod polovine žena u nekom periodu trudnoće.

Vlakna smanjuju potrebu za insulinom kod trudnica sa diabetesom
Povećanje količine dijetnih vlakana može pomoći trudnicama koje boluju od diabetesa da kontrolišu potencijalno opasne fluktuacije u nivou šećera u krvi, pokazuju najnovija istraživanja. Trudnice dijabetičari koje konzumiraju više vlakana u drugom i trećem trimestru koriste manje insulina, jer stabilizuju nivo šećera u krvi. Znajući da ishrana bogata vlaknima može smanjiti zahtev za insulinom, pacijenti mogu odrediti odgovarajuću dozu ako promene sadržaj vlakana u ishrani.
Hiperglikemija nastaje kad šećer u krvi poraste do nivoa kad može dugoročno dauzrokuje nervna oštećenja, bubrežne bolesti i slepilo. Kod trudnica hiperglikemija može izazvati pobačaj, prevremeni porođaj i malformacije ploda.
Dnevni unos vlakana za trudnice iznosi 30 grama
Hrana je najbolji izvor dijetnih vlakana, jer obezbeđuje i rastvorna i nerastvorna. U situacijama kada nije moguće uneti dovoljne količine vlakana kroz hranu (jer bi toznačilo nekoliko kilograma svežeg voća dnevno) ovaj problem se može prevazi i korišćenjem dijetetskih preparata kao što je Bio Balans.

Zdravi izvori vlakana:
– Cerealije, integralni pirinač, mekinje, integralni hleb
– Voće i povrće
– Dijetetski proizvodi na bazi biljnih vlakana (BioBalans)

Kako postići najbolje efekte?
– Uvodite vlakna u ishranu postepeno
Vaša creva lakše će prihvatiti ovakav pristup nego naglo uvođenje vlaknaste hrane. Suviše vlakana suviše naglo dovodi do gasova i nadutosti. Tokom nedelje povećavajte unos za 5g dnevno dok ne dostignete preporučenu količinu.
– Rasporedite doze u toku dana jer uzimanje prevelike doze odjednom može izazvati nadutost i gasove
– Pijte velike količine vode (8 – 10 čaša)
Da bi vlakna postigla puno upijajuće dejstvo, potrebna je velika količina vode. U suprotnom, umesto da preveniraju opstipaciju ona će je izazvati.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.