Pregoreksija – poremećaj ishrane u trudnoći

0
228

kismamaŽivimo u vremenu koje teško da može da se poredi sa ijednom poznatom istorijskom epohom po količini volje, energije i novca koji se ulažu u fizički izgled. Biti mršav, danas znači biti srećan, pa se milioni ljudi širom planete izgladnjuju i iscrpljuju napornim vežbama, kako bi dostigli savremeni ideal – vitku i zategnutu figuru
Trudnoća, period u kome žensko telo prolazi kroz mnogobrojne promene, kako bi najbolje «služilo» životu koji u njemu raste, za žene je do nedavno predstavljala jedinstvenu priliku da se konačno opuste i oslobode večitog pritiska da izgledaju savršeno. Međutim, izgleda da je to vreme prošlo. Sve je više trudnica za koje devet meseci iščekivanja postaje devet meseci nemilosrdne borbe sa svakim dodatnim gramom, a kamoli kilogramom. Za njih izraz «jesti za dvoje» dobija značenje «gladovati za dvoje». Kada ovaj zabrinjavajući fenomen ode u krajnost i preti da ugrozi zdravlje majke i budućeg deteta, naziva se «pregoreksija».

Uticaj zapada

Kao i većina trendova, i pregoreksija je počela da osvaja svet iz Holivuda. Trudnoća je poslednje decenije «u modi», brojne filmske dive su postale mame. Međutim, za njih je i trudnoća morala da bude isto toliko glamurozna koliko i njihov dotadašnji život. Za razliku od onog što se dešava običnim smrtnicama, zvezde nisu dozvolile da im trudnoća naruši teškom mukom stečene figure. Njihova vitka tela jedva da su pretrpela ikakve promene tokom trudnoće, osim rasta stomačića. Mediji su počeli da poklanjaju sve veću pažnju izgledu trudnih zvezda, pomno nadgledajući svaki njihov novi kilogram – diveći se onim vedetama koje se uspešno nose sa izazovom, a kritikujući i ismevajući retke «gubitnice» čija je figura «pala kao žrtva trudnoće».
Fotografisane kako u sedmom mesecu trudnoće nose svoje «devojačke» farmerke, šetaju u bikiniju bez grama celulita i, kao vrhunac svega, napuštaju porodilište bez ijednog kilograma zaostalog od trudnoće – Nikol Kidman, Gvinet Paltrou i ostale super-mršave trudnice su postale inspiracija ženama širom planete. One su pokazale da je moguće biti trudna i ostati mršava i seksi, pa milioni žena sada pokušavaju to isto, često ugrožavajući i samu trudnoću.

„Borba“ sa iskušenjima

Biti mršava a trudna, u nekim društvenim krugovima je praktično postalo obaveza. Čak su se razvili određeni rituali koje buduće mame striktno poštuju da bi se izborile sa iskušenjima trudnoće. Tipična trudnica opsednuta svojim izgledom, započinje rad na svojoj figuri još pre nego što zatrudni, jer joj ti unapred izgubljeni kilogrami daju početnu prednost. Kada zatrudni, ona strogo vodi računa o tome da kilažu uvek drži na dozvoljenom minimumu, tako što proračunava unos kalorija i bira samo dijetalnu hranu. Ona vrlo dobro zna da su priče o «odmaranju» za vreme trudnoće beznadežno «zastarele», pa se odmah upisuje na fitnes program, koji kombinuje sa svakodnevnim preznojavanjem na kućnoj traci za trčanje
Mnoge od njih, navikle na redovnu fizičku aktivnost, podvrgavaju se vežbama kakve prosečna žena ni pre trudnoće ne bi mogla da izdrži. U stanju su da puls podignu do same gornje granice dozvoljene za trudnice, a koja iznosi 140 otkucaja u minutu. Jedan njujorški akušer je ispričao novinarima kako se zapanjio kada je u parku naleteo na svoju pacijentkinju u trećem tromesečju koja je zadihano džogirala.

Laži, laži me

Poseban fetiš za mršave trudnice jeste da trudnoća što duže ostane neprimetna. U tome među trudnicama vlada pravo takmičenje. Među poznatim budućim mamama koje žive od svog izgleda, kao što su manekenke i glumice, odigrava se trka koja će duže u trudnoći da radi. Tako se mediji stalno oduševljavaju editorijalima ili reklamama koje su manekenke snimile bez obzira na trudnoću, ili revijama koje su odradile u petom-šestom mesecu. Za trudnice opsednute svojom linijom, uobičajeno je i da okolini daju netačne podatke o trajanju trudnoće. Jer, tvrdeći da su u sedmom, a ne u šestom mesecu trudnoće, dobijaju dodatne komplimente kako izgledaju fenomenalno s obzirom na svoje stanje.

„Poželjna“ infuzija

Neverovatno, ali čak se i carski rez posmatra kao intervencija koja može da pomogne u gubljenju kilograma – značajna energija se troši na zaceljenje rane, a nekoliko dana na infuziji znači bar koji kilogram manje.
Merenje na redovnim pregledima je naročito stresno za «pregoreksičarke», pa one često pribegavaju izgladnjivanju pre posete lekaru, kako bi kasnije mogle da se pohvale niskom kilažom.
Sve veća rasprostranjenost pregoreksije zabrinjava mnoge, a zdravstvene organizacije neprestano naglašavaju važnost dobijanja kilograma u trudnoći. Lekari procenjuju da u SAD svaka dvadeseta trudnica pati od pregoreksije. Podatke je teško prikupiti, jer mnoge žene kriju svoje stanje od lekara i porodice. One kriju koliko jedu, kriju koliko vežbaju, a kada ih zabrinuta okolina pita za razlog mršavosti, oni krivicu svaljuju na «jaku jutarnju mučninu». Sve više trudnica pribegava i namernom povraćanju i uzimanju laksativa kako bi otklonile posledice nekontrolisanih napada prejedanja.

Okrutnost prema sebi

Povratak iz porodilišta u džinsu koji je nosila pre trudnoće, za ženu danas postaje neka vrsta simbola, primećuju društveni kritičari. Ona na taj način pokazuje kako trudnoća i dete nisu uticali na njen identitet i da je ostala «ona stara». Psiholozi smatraju da opsednutost trudnica izgledom, sa jedne strane ima korene u potrebi za kontrolom, putem «disciplinovanja» tela. Sa druge strane, predstavlja simptom preterane okrenutosti sebi i ukazuje na problematičan odnos prema ulozi koja očekuje buduću majku. Naime, majčinstvo podrazumeva ozbiljna odricanja, a ukoliko je koji kilogram viška za neke trudnice prevelika žrtva, šta je sa ostalim što sledi?
Ako je za utehu «običnim smrtnicama», ni one na izgled savršene poznate mame, koje zapanjuju svet svojim izgledom nakon porođaja, nisu baš toliko savršene kakvim se trude da se prikažu. Osim sveprisutne plastične hirurgije, tu su i drugi trikovi – jedan od njih jeste i čuvanje pravog datuma porođaja u tajnosti. Holivuska
super-mama, koja nedelju dana posle porođaja blista na crvenom tepihu, često je mama mnogo duže od tih nedelju dana, samo što je nedelje posle porođaja provela skrivena, radeći na skidanju kilograma. Glasine kažu i da neke od njih idu mnogo dalje, tako da carski rez obavljaju čak na početku osmog meseca, kako bi izbegle poslednjih nekoliko kilograma koji se dobiju u devetom mesecu. Naravno, to je opasno i strogo zabranjeno. Ali, šta je «malo» rizika u zamenu za naslovne strane i divljenje masa?

Spavanje i kilaža

Porodilje koje imaju teškoća sa povratkom na telesnu težinu koju su imale pre trudnoće, trebalo bi više pažnje da obrate na trajanje sna, sugeriše nova studija. Istraživanje sprovedeno u SAD pokazuje da je celonoćni san, što se tiče kontrole telesne težine, jednako važan kao ishrana ili telesna aktivnost. Novi nalazi, prikupljeni od 940 ispitanica, potvrdili su da je prekratak san značajan faktor rizika za zadržavanje povećane telesne težine nakon trudnoće. Utvrđeno je da novopečene majke, koje i šest meseci nakon porođaja spavaju u proseku manje od pet sati, imaju trostruko manje izglede za povratak na telesnu masu koju su imale pre trudnoće. Kod mnogih ispitanica, takva situacija je prerasla u dugoročne poteškoće sa prevelikom telesnom težinom. Po rečima naučnika, pomanjkanje sna može da dovede do promena u nivou hormona uključenih u regulaciju apetita.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.