Dijagnoza blizanačke trudnoće

0
363

blizanciDijagnoza se običnim kliničkini pregledom ne može postaviti u ranoj trudnoći. Uvođenje ultrazvuka u svakodnevnu akušcrsku praksu riješilo je problem dijagnoze višcplodne trudnoće, jer se danas dijagnoza postavlja vrlo lako i pouzdano već od prvih sedmica graviditcta.
Ukoliko se trudnica ne pregleda ultrazvukom, što je danas veoma rijetko, na višeplodnu trudnoću pomišlja se tek u drugoj polovini trudnoće, najčešće zbog bržeg rasta trbuha trudnice, odnosno gravidne uterusa, i zbog eventualnih tegoba na koje trudnica može da se žali. Ukoliko se sumnja na blizanačku trudnoću, treba  u anamnezi obavjestiti da li je u porodici, po muškoj ili ženskoj liniji, već bilo blizanaca. Spoljnim pregledom blizanacka trudnoća može se ustanoviti tek od polovine trudnoće. I to što se pregled kasnije obavi, sve je veća vjerovatnoća da je dijagnoza tačna. Trbuh takve trudnice je veliki, okrugao ili ovalan.

Ponekad na njemu već pri inspekciji može da se zapazi brazda koja predvaja blizance. Pred kraj trudnoće obim trbuha je znatno veći od 100cm, obično oko 115 do 125cm. Uvećana materica ostavlja utisak ispunjenosti relativno velikom količinom plodove vode. Na potkoljenicama edemi su izrazitiji i češći nego inače. Trudnica sa višeplodnom trudnoćom bez edema dobija više u težini nego što to odgovara starosti trudnoće. Da bi se palpatorno moglo govorito o blizanačkoj trudnoći, treba napipati bar tri krupna dijela ploda: dve glavice i jednu karlicu, ili obrnuto. Takva trudnica osjeća pokrete ploda po cijelom trbuhu. Palpatorno se napipavaju mnogobrojni sitni dijelovi ploda. Auskultacija takođe može da pomogne u postavljanju dijagnoze. Srčani tonovi ploda se čuju na dva udaljena mjesta u trbuhu, sa zonom tmulosti između njih. Važno je ustanoviti ritam otkucaja između te dvije tačke gdje se srčani tonovi ploda najbolje čuju. Ukoliko postoji razlika u frekvenciji veća od 8 otkucaja u minutu, može se sa sigurnošću konstatovati da je u pitanju blizanačka trudnoća. Nekad je, međutim, vrlo teško ustanoviti blizanačku trudnoću uobičajnim metodama pregleda. U takvim slučajevima dijagnoza se lako postavlja pregledom pomoću ultrazvuka.
Isto tako, u dijagnostici višeplodne trudnoće danas uspješno može da se koristi prenatalna fetalna elektrokardiografija. Njome višeplodna trudnoća sa priličnom sigurnošću može da se dijagnostikuje još u prvoj polovini trudnoće. I ova metoda i primjena ultrazvuka neškodljive su, pa se mogu preporučiti umjesto rendgenografije, koje se izvjesni akušeri neopravdano plaše.

U diferencijalnoj dijagnostici pri kliničkim pregledima pomišlja se na krupan plod koji dovodi do znatnog uvećanja trbuha. U takvom slučaju opipavaju se samo dva krupna dijela, a srčani tonovi čuju se samo na jednom mestu. Hidramnion takode dolazi u obzir u diferencijalnoj dijagnozi. Kod hidramniona trbuh je loptasto okrugao i preko trbušnog zida iz dubine mogu se čuti srčani tonovi samo jednog ploda, čiji se dijelovi tijela teško opipavaju. Ovde je dijagnozu utoliko teže postaviti što je višeplodna trudnoća često praćena izvjesnim stepenom hidramniona. Za postavljanje tačne dijagnoze u slučajevima kada postoji sumnja na višeplodnu trudnoća treba se poslužiti rendgenografijom, fetalnom elektrokardiografijom i ultrazvukom. Dijagnostičke teškoće mogu da nastanu i kod trudnica sa miomima na materici. I tada je ponekad teško ustanoviti da li je u pitanju jednostruka ili višeplodna trudnoća. I u takvoj situaciji, ako je dijagnoza nejasna, do pravog stanja može se doći pregledom rendgenskog snimka. Danas je, međutim, suverena metoda dijagnoze višeplodne trudnoće pregled trudnice pomoću ultrazvuka.
Kad se ustanovi blizanačka trudnoća, potrebno je, radi prognoze porođaja, odrediti i položaj i međusobni odnos plodova. Tu pomaže rendgenski snimak trbuha majke, na kome se jasno vidi kostur svakog ploda posebno, ili ultrazvučni ehogram.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.