Ultrazvučna dijagnostika i biohemijski markeri za aneuploidije i predviđanje predstojećeg gubitka ploda

0
251
ord21Engleske kolege su 2006 objavili svoju studiju na 55000 trudnoća proveravajući postojanje hromozomskih anomalija i kompletan dalji tok trudnoće. Njihova procena trudnica je bila u razdoblju od 11 do 14 nedelje i to ultrazvučnim skriningom debljine prozračne zone vrata (NT) i proverom biohemiskih markera , slobodnog beta-humanog horionskog gonadotropina (free beta- HCG) i plazma protein –A (PAPP-A). Takodje praćena je učestalost gubitka ploda do 24 nedelje trudnoće ili u bilo koje vreme nakon toga do kraja trudnoće.
Dosta ranije je postavljena sumnja da niske vrednosti biohemiskih markera, ispod dve standardne devijacije, takodje predstavljaju znak loše placentacije (razvoja posteljice) što u krajnjem rezultatu može dovesti do gubitka ploda. Ovo je potvrdjeno na velikom broju trunoća od strane kolega iz Engleske. Oni su takodje uzeli u obzir i povećan NT koji sam za sebe ukazuje na široku lepezu mogućeg postojanja malformacija ploda i genetskih sindroma. 
Niski biohemiski markeri a posebno PAPP-A ukazuju na lošu funkciju posteljice te povećavaju rizik za gubitak ploda. Povećan rizik za gubitak ploda je pored markera dobijenih iz krvi trudnice sigurno i pomenut povećan NT kao i starost i debljina trudnice kao i broj trudnoća.
Treba napomenuti, uz gore pomenute biohemiske markere, da već odavno procena uteroplacentarne cirkulacije u I trimestru trudnoće otkriva povećan otpor proticanju krvi kroz posteljicu te se ovaj kriterijum koristi za započinjanje terapije zbog neadekvatno formirane posteljice.
Zaključak
Nizak nivo biohemiskih markera dobijenih iz krvi trudnice i povećana debljina prozračne zone kod ploda dobijena u toku ultrazvučnog pregleda uz odsustvo patološkog nalaza na hromozomima (abnormalnog kariotipa) ukazuje na povećan rizik preteće smrti i gubitka ploda. Procenat verovatnoće za gubitak ploda zavisi od nivoa PAPP-a ili free beta HCG i predstavlja pomoć u savetovanju trudnice. Takodje ova sumnja omogućava konsultaciju sa visoko profesionalno razvijenim porodilištima koji će povećati preživljavanje plodova u takvim slučajevima.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.