Epiduralni porodjaj

0
222

epiduralni-porodjajAko vas zanima da li svaka mama može da donese bebu na svet uz epiduralnu anesteziju i koje su prednosti i mane blokade porođajnih bolova pročitajte odgovore.
Bezbolni, epiduralni porođaj izbor je sve većeg broja budućih mama. Prema podacima, svaka sedma žena se u Srbiji porađa uz epiduralnu anesteziju.
I naše žene polako uviđaju da porođaj ne mora i ne treba da boli – Doduše, epidural je kod nas još manje zastupljen nego u visokorazvijenim zemljama, gde se ova metoda sprovodi u više od 80 odsto porođaja.
Razlog jeste to što kod nas postoje predrasude o epiduralnoj anesteziji.Trudnice se plaše komplikacija zato što se anestezija daje u predeo kičme, što je potpuno neosnovano – Epiduralni prostor u koji se uvodi kateter s anestetikom potpuno je bezopasan i uopšte se ne dotiče kičmene moždine i kičmene tečnosti, likvora.
Nema oduzetosti
Suština epiduralnog porođaja je u tome da se blokira bol koji se javlja usled jakih trudova, konatrakcija materice.
Anestezija se dodaje postepeno, čime se produžava njeno delovanje ali se vodi računa da žena na kraju oseti napora da bi mogla da ga pojača i da se prirodno porodi.Dr Vasiljević opovrgava laičko uverenje da se davanjem ove vrste anestezije gubi motorna funkcija u nogama.To je još jedna predrasuda o ovoj metodi. Blokiraju se samo osećajni, senzorni neuroni, a ne motorni. To je jako važno da kažemo trudnicama, da ne misle kako će tokom porođaja ležati „oduzete“ u krevetu. Naprotiv, one sve vreme osećaju svoje noge.Uz konsultacije s ginekologom i anesteziologom, svaka žena može da se porodi u epiduralnoj anesteziji. Ipak, konačna odluka zavisi od njenog zdravstvenog stanja.Epiduralni porođaj ne rade kod pacijentkinja koje imaju alergiju na lokalni anestetik, poremećaj zgrušavanja krvi ili kod onaaih koje su imale neku povredu kičme.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.