Toksini i pesticidi u trudnoći

0
423

Mnoge žene su svjesne štetnog utjecaja jakih kemikalija u trudnoći, no često ne razmišljaju koje su to kemikalije i da ih one možda okružuju u vlastitom kućanstvu. Obzirom da u vlastitom domu često koristimo dezinfekcijska sredstva i izbjeljivače, lako zaboravimo da te kemikalije mogu biti toksične. Neke studije pokazale su povezanost sredstva za čišćenje i razvoja astme kod djece. Zato, dok ste trudni, ne koristite jake kemikalije za čišćenje.
Neka od sredstava koja bi bilo bolje izbjegavati u trudnoći su:
– izbjeljivači
– sredstva za čišćenje stakla
– sredstva za čišćenje tepiha
– dezinfekcijska sredstva
– tekućine za suho pranje
– jaki osvježivači zraka
– sredstva za uklanjanje mrlja od boje
Bojanje zidova, drveta i sl. dugo je bilo prepoznato kao štetno za trudnice, no kako danas postoje boje na bazi vode općenito se smatra da takve boje nisu štetne. Ipak, većina stručnajka preporučit će trudnicama da izbjegavaju bojenje, pa ako se u kući obavlja bilo kakvo bojanje ne budu prisutne u domu dok se miris u potpunosti ne izvjetri. Ako se u kući obavljaju veći zahvati koji uključuju prašinu zidarskog materijala, trudnica bi i te prostore trebala izbjegavati. Neki građevni materijali, slojevi boje i sl. mogu sadržavati olovo. Udisanje olovne prašine može negativno utjecati na razvoj živčanog sustava djeteta.
Bojanje kose u trudnoći
Mnoge žene bojale su kosu i prije trudnoće, pa je često pitanje smije li se tokom trudnoće nastaviti s takvom praksom.
Zadnjih godina pokušalo se istraživanjima rasvijetliti to područje. Neke, ali ne sve studije, pokazale su da neke kemijske komponente u bojama za kosu mogu imati teratogeni učinak, tj. da mogu uzrokovati urođene mane. Ipak, u tim istraživanjima upotrebljavane su ekstremno visoke količine kemikalija, koje daleko nadmašuju količinu kojoj bi trudnica mogla biti izložena tijekom bojenja kose svakih par mjeseci. Jasno je da kemikalije i u trajnim i u polutrajnim bojama za kosu nisu visoko toksične. No, nitko ne zna zasigurno postoji li rizik kod izlaganja maloj količini.
Nema ni dovoljno informacija koje bi potvrdile da je korištenje kemijskih boja na koži glave potpuno sigurno. Također nema dokaza da bi korištenje boje jednom mjesečno moglo uzrokovati urođene mane. Iako su dokazi ograničeni, bojenje kose u trudnoći je vjerojatno sigurno. Dokaz za to je dugo postojanje tih kemikalija u našem okolišu. Također vrlo mala količina tih kemikalije zaista se apsorbira u organizam.
Ipak, nemojte se začuditi ako vam liječnik preporuči da bojenju kose pristupite s oprezom. Neki medicinski stručnjaci ne daju olako zeleno svjetlo bojenju kose tijekom sva tri trimestra, zbog toga što se boja upija kroz kožu na glavi te tako ulazi u tijelo. Liječnici često savjetuju izbjegavanje bojanja kose trajnim bojama tijekom prvog trimestra dok se kod bebe odvija važan neurološki razvoj. Bojanje se može nastaviti u drugom i trećem trimestru.
Pesticidi
Pasticidi i insekticidi povezani su deformacijama djeteta, a posebno je štetan njihov utjecaj u prvom trimestru.  Zato svakako izbjegavajte izlaganje pesticidima, uključujući i pesticide u vrtlarstvu te one koji se svakodnevno koriste protiv mrava, žohara i sl. nametnika.
No, prije nego počnete bježati svaki put kada prođete pored tretirane vrtlarske površine, imajte u vidu da se navedeni rizik odnosi na intenzivno ili dugotrajno izlaganje tim kemikalijama.
Sprejevi protiv kukaca koji se nanose na tijelo sadrže kemikalije čiji utjecaj na trudnice nije do kraja testiran, zato koristite takve sprejeve s oprezom. Umjesto na tijelo možete ih pošpricati na površinu odjeće koju nosite, pa tako izbjeći absorpciju kemikalije kroz kožu.
Kako se zaštititi?
Kako bi umanjili rizik od izlaganja toksičnim tvarima slijedite navedene smjernice:
– uvijek pročitajte na pakiranju da li sredstvo sadrži toksične tvari
– uvijek čistite u prozračnoj prostoriji
– uvijek koristite rukavice pri čišćenju, jer neka sredstva prolaze kroz kožu
– amonijak i klor mogu uzorkovati nesvjesticu, pa ih uvijek koristite u prozračenom prostoru i nikad u isto vrijeme
– razmislite o alternativnim sredstvima poput octa ili sode bikarbone
– koristite radije tekuće proizvode nego sprejeve koji raspiršuju štetne tvari u zrak pa postoji veći rizik od udisanja
– ako bojite kosu potražite polutrajne boje koje sadrže male količine amonijaka i peroksida ili ih uopće ne sadrže, uvijek radite u dobro prozračenoj prostoriji, a dok radite s bojom nosite rukavice

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.