POF (Premature Ovarian Failure) ili prevremeno otkazivanje jajnika

0
348

vantelesnaIako uzroci ove bolesti još uvek nisu dovoljno poznati, Činjenica je da postaje sve raširenija. Iznenadni prestanak ovulacije kod inače potpuno zdravih žena najčešće se dovodi u vezu sa nekim autoimunim bolestima i defektima na hromozomima, a moguće je i da postoji i genetska predispozicija. Na ovo oboljenje ukazuje nizak nivo folikulostimulirajućeg hormona, a testiranje se mora izvršiti već nakon treće izostale menstruacije čiji izostanak nije uzrokovan trudnoćom i sl. Lekari izostanak menstruacije najčešće pripisuju stresu kada drugog razloga nema iako bi se ustvari moralo izvršiti testiranje na POF. Neobaveštenost je veliki problem što se ovog oboljenja tiče.

Najčešće se za postojanje ove bolesti kod neke osobe saznaje tako što se vrše ispitivanja koja bi trebalo da utvrde zašto pacijentkinja ne može da ostane u drugom stanju uprkos stalnim pokušajima. Čest je uzrok neplodnosti a pogađa jednu od sto žena mlađih od 40. Pogađa i tinejdžerke, ali vrlo retko ( jedan u 10 000 slučajeva). Simptomi su slični onima kod menopauze, javljaju se valunzi, smanjenje želje za seksom, noćna preznojavanja i začetak osteoporoze. Povećava se rizik od bolesti tireoideje, autoimunih oboljenja, perniciozne anemije i slabosti mišića.

Kako se još uvek ne zna tačan uzrok, vrše se razna ispitivanja na potencijalne prouzrokovače, a ako se ne potvrdi prisustvo nijednog, pacijentkinja se leči hormonalnom terapijom, a uvodi se i promena u ishrani i redovna fizička aktivnost. Pet do deset odsto žena ipak ostane u drugom stanju jer još uvek može postojati minimalna aktivnost jajnika, pa se zato za ovo oboljenje često uvodi naziv primarna insuficijencija jajnika.

Ukoliko je aktivnost jajnika prekinuta i nema nikakve šanse za trudnoću može se pribeći usađivanju već oplođene jajne ćelije donora u tkivo materice. Naravno, ne treba očajavati već isprobati sve moguće načine jer u slučaju ovog oboljenja može postojati nada.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.