Alergije u toku trudnoće

0
231

Jedna od čestih pojava u toku trudnoće su alergije. Organizam reaguje na alergije na više načina. Nos koji curi i oči koje suze su neke od reakcije na alergiju i ova pojava se naziva rinitis. U retkim i ozbiljnim slučajevima trudnice koje će postati majke mogu zapasti u anafilaktički šok. U ovom slučaju organizam reaguje na alergiju potpunim kolapsom. Ova vrste reakcije organizma može biti kobna po trudnicu.

alergijaUobičajeni uzroci alergije su prašina, polen, dlake kućnih ljubimaca i ponekad čak i insekti mogu izazvati alergije. Neke namirnice takođe mogu izazvati alergiju kao što je kravlje mleko, žitarice pa čak i neko voće. U takvim slučajevima, najbolje je uzdržati se od takvih namirnica. U slučaju da niste alergični na ovu vrstu namirnica, trebalo bi da zaštitite sebe i da ne konzumirate te namirnice. Neke alergije se prenose genetskim putem i dok se one možda nisu ispoljile u periodu pre Vaše trudnoće, postoji mogućnost da naglo buknu u toku trudnoće. Naravno, alergije koje ste imali u toku prve trudnoće se ne moraju neminovno pojaviti u toku druge trudnoće. Možda nećete uopšte imati tu vrstu alergija, već ćete se suočiti sa nekom novom alergijom.

Jedan od razloga zašto se alergije pojavljuju u toku trudnoće je zato što dok trudnoća napreduje, stomak žene pritiska dijafragmu i otežava disanje. Žena će više disati na usta i postoji velika verovatnoća da će udisati neki od elemenata koji izazivaju alergiju.

Usled neprekidnih promena hormona u organizmu, imuni sistem trudnice je ponekad slabiji  i shodno tome bezopasni uzroci alergija mogu napraviti štetu organizmu. U tom slučaju, treba izbegavati zagađene sredine kao što su skupovi gde ima puno dima i gužve u saobraćaju.

Alergije se mogu lečiti lekovima i nisu opasni po majku i bebu kao što se to obično misli. Savremeni sprejevi za nos kao i antihistamini koji se mogu uzeti bez recepta mogu ublažiti simptome, a da pri tom nisu opasni po majku i dete duži period. Međutim, kako biste bili sigurniji, posetite lekara i posavetujte se o izboru leka koji treba da koristite za lečenje, o dozi leka i koliko često možete da uzimate lek.

One trudnice koje su već lečile alergije kod lekara specijaliste za alergije, najbolje bi bilo da odu kod tog istog lekara i da imaju poverenja u njega i kada su u drugom stanju. Ukoliko se ne koriste lekovi u toku trudnoće kako bi se suzbila alergija, to može biti opasno po majku i bebu. Vaš lekar će Vas uputiti o propisnom načinu upotrebe lekova.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.