Dozvoljeni lekovi u trudnoći

0
469

trudnoaU trudnoći, kao i u bilo koje drugo vreme, žena može imati zdravstvenih problema – samo što se u toku trudnoće često boji da uzme bilo koji lek. Tako može nastati problem ne samo za nju već i za partnera, kome, naravno, nije nimalo lako da gleda voljenu osobu kako se muči a ne sme da uzme ni aspirin.

Srećom, nemali broj lekova je ipak dozvoljen u trudnoći, tako da niti je trudnica prinuđena da pati, niti su njeni ukućani osuđeni da je bespomoćno gledaju kako se muči. Koje, dakle, lekove žena u drugom stanju sme da uzima, a koje bi morala da izbegava?

Naravno, u principu nije dobra ideja kljukati se lekovima, u trudnoći ili ne. Ipak, neki lekovi su tokom trudnoće naročito štetni, jer mogu uzrokovati malformacije ploda, ili čak i njegovu smrt, a i trudnica može doživeti različite neprijatne nuspojave. Lekovi koje bi iz ovih razloga svakako trebalo izbegavati tokom trudnoće su sedativi, citostatici, hormonski preparati, anksiolitici i neki antikonvulzivi. Mnoge žene se boje antibiotika, ali ako se uzimaju u prepisanoj, terapijskoj dozi, nema dokaza da će štetiti plodu. Ukoliko je neophodan analgetik, paracetamol je dozvoljen.

Tokom trudnoće, česti „pratioci“ u različitim njenim fazama su nesanica, glavobolja, mučnina i/ili bolovi u leđima. Tada pomaže promena načina ishrane, uzimanje češćih a manjih obroka, konsumiranje „suve“ hrane, izbegavanje jakih mirisa i začina, kao i masne i konzervirane hrane. Pomažu i šetnja i blago vežbanje, a kao pomoć mogu da posluže i biljni čajevi – dozvoljeno je konsumirati ih sve, izuzev velikih količina crnog čaja.

U trudnoći se, kao i inače, može desiti vaginalna infekcija. Tada je svakako neophodno posetiti ginekologa, koji će odrediti terapiju – u principu, smeju da se uzimaju i oralni medikamenti i vaginalete, samo što ništa od toga ne sme da se uzima samoinicijativno.

I prehlada je nešto što se lako može desiti. Prečest je običaj da se za svaku prehladu samoinicijativno i potpuno nepotrebno uzimaju antibiotici; u slučaju prehlade, najbolje je otići lekaru, koji će tražiti potrebne analize kako bi se mikrobiološkim pregledom izolovali uzročnici i otkrilo na koje su antibiotike osetljivi. Ako ispadne da se radi o virusnoj infekciji, tu nikakvi antibiotici ne pomažu. Povišena temperatura i uobičajeni simptomi prehlade sami po sebi nisu razlog za posezanje za antibioticima.

Čest problem u trudnoći je opstipacija, ali laksativi tada uopšte nisu poželjni. Ipak, to ne znači da trudnica mora da pati zbog zatvora – ovu neprijatnu pojavu moguće je preduprediti pravilnim režimom ishrane. Treba unositi žitarice, tečnosti, mahunasto i sirovo povrće, voće. Onoliko koliko to fizičko stanje trudnice dopušta, bitna je i fizička aktivnost.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.