O trudnicama se mora voditi računa

0
188

terhes_kismama2Sve veći broj žena danas je u radnom odnosu, pa je tako ženama potrebno obezbediti što više odgovarajućih radnih mesta da zbog rada ne bude uskraćena materinska ljubav njihovoj deci.
Naša zemlja (bivša Jugoslavija) je 30.12.1955. godine potpisala Međunarodnu konvenciju broj 89 o noćnom radu žena. Posebno treba ženu, ženu-majku zaštititi od noćnog rada.
Noćno odsustvo majke nepovoljno deluje na psihički razvoj deteta, lišava ga sigurnosti da je „njegova majka tu pored njega, da ne mora da se brine i da strahuje, znači može mirno da spava“.
Činjenica je da u fabrikama postoje radna mesta gde su uslovi rada otežani, ali je i činjenica da profesionalna oštećenja koja se javljaju u toku rada, ugrožavaju i generativnu funkciju žene.
Prema zakonskim propisima, zaposlene žene spadaju u kategoriju koja uživa posebnu društvenu zaštitu. Posebnu zaštitu trudnica na teškim fizičkim poslovima, na radnim mestima sa štetnim delovanjem, zaštitu od noćnog i prekovremenog rada obezbeđuje porođajno plaćeno odsustvo, skraćeno radno vreme posle porođaja za negu malog deteta i druga prava kojima se osigurava zaštita materinstva.
Kod trudnica postoji ograničena radna sposobnost i u normalnom toku trudnoće. Zakonom je regulisano da se zabranjuje rad trudnicama u trećoj smeni. Trudnicama se zabranjuje rad sa hemikalijama, rad sa pesticidima, rad u zagušljivim prostorijama gde ima otrovnih para i gasova.
Trudnice ne smeju biti izložene živinoj pari, prašini mangana i otrovnim gasovima, parama i raznim prašinama. Trudnicama se strogo zabranjuje rad sa rendgen aparatima i na drugim mestima gde postoji radijacija – zračenje. Ukoliko trudnice imaju proširene vene na nogama potrebno ih je poštedeti od stajanja na radu kao i nošenja i dizanja tereta.
Ako se u trudnoći pojavi anemija (malokrvnost), što je vrlo često, ili pak urinarna infekcija, iste su privremeno nesposobne za rad, te je potrebno lečenje kod ginekologa i interniste. Trudnice moraju redovno da odlaze na kontrole kod ginekologa, bez obzira na tok trudnoće.
Kod patološke trudnoće (krvarenja u trudnoći, preteći spontani pobačaj i dr.) trudnice su nesposobne za rad te im je potrebno lečenje u ginekološkoj klinici.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.