Mokraća-Urin

0
408

Na rođenju se uvek može naći mokraće u mokraćnoj bešici otprilike 5-8 ml. Novorođenče se ubrzo mokri po rođenju. U prvim danima broj mikcija ograničen, 2-3 dnevno i iznosi 15 ml.
Drugog i trećeg dana broj mikcija se povećava na 5-6 dnevno oko 25-50 ml.Uporedo s povećanim unosom tečnosti broj mikcija iznosi 100-200ml. dnevno.Od tada se ova količina naglo povećava.Prvog dana po rođenju izlučena mokraća je bezbojna i bistra.Sa pojavom fiziološke dehidratacije nivo mokraćne kiseline u krvi se povećava i sa mokraćom se eliminišu znatne količine urata i mokraćne kiseline.Tada je mokraća mutna i ostavlja trag na peleni to su sediment urata i mokraćna kiselina boja kao cigla.Oko petog dana mokraća postaje već bistra.U prvim danima mokraća sadrži i nešto albumina i po koji eritrocita.To je fiziološka albuminurija, zbog nedovoljne unosa tečnosti, to je prolazna pojava i izčezne  do petog dana.U prvim danima specifična težina mokraće relativno je visoka i iznosi 1012-1018.Kad novorođenče počinje da prima veće količine mleka specifična težina mokraće opada na 1003-1005. U toku prva tri do četiri dana po rođenju reakcija mokraće je kisela, i otada je bliža neutralnoj.Kad se uspostavi laktacija, količina mokraće se znatno povećava, to zavisi od više faktora od unosa tečnosti, od zdravlja novorođenčeta, stanja digestivnog trakta, temperature sredine, vlažnost vazduha drugim rečima od gubitka vode drugim putevima.U toku prvog polugođa zdravo i pravilno hranjeno odojče pomokri se po 15-20 puta dnevno.Po  pravilu pomokri kad se budi, prepovija se ili se hrani.U toku drugog polugođa broj mikcija se obično svede na desetak.
U toku druge godine broj mikcija se svede na 6-8 dnevno.Mokraća kod odojčeta je bledožute boje, bistra kao voda i bez mirisa je.Kad se dete neuredno prepovija i dugo ostaje u istim pelenama eliminisana mokraća tj. ureja se razgrađuje dejstvom bakterija i dobija amonijakalni miris.Kod dojenog odojčeta reakcija mokraće je lako alkalna ili neutralna PH 7,0 ili nešto više.Kod veštačkog hranjenog deteta reakcija je kisela PH 5,5-6,5 .Reakcija jutarnje mokraće manje je kisela, nego popodne.Dobro razvijeno odojče eliminiše mokraćom 5-20 mg. amonijaka na kg/tel.težine dnevno.Eliminacije kreatinina mokraćom oko 9 mg. na kg/tel.tež dnevno.Eliminacija fosfarta mokraćom je oko 20-45 mg. na kg/tel.tež dnevno.Kod veštačkog hranjenog deteta je zantno veća.Eliminacija kalcijuma 20-100 mg. dnevno, sulfata je mnogo manje nego kod odraslih.Eliminacija hlora je oko 0,2-0,5 g.NaCl dnevno.Eliminacija ureje od 2-4 g. dnevno.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.