Dijabetes i trudnoća

0
239
dijabetes_trudnoaŠećerna bolest je poremećaj metabolizma koji karakteriše hronična hiperglikemija (povišen nivo šećera u krvi), uzrokovana poremećajem izlučivanja insulina, delovanja insulina ili udruženog dejstva oba poremećaja.
Tri vrste dijabetesa

– Dijabetes tipa 1 – nastaje kada telo ne može da proizvodi insulin, a obično nastaje u detinjstvu. Terapija insulinom održava dijabetes pod kontrolom.
– Dijabetes tipa 2 – nastaje kada telo ne može da proizvede dovoljno insulina ili kada proizveden insulin ne radi pravilno. To se često događa kod gojaznih osoba i najčešće se dijagnostifikuje kod žena starijih od 40 godina. Dijabetes tipa 2 se može lečiti tabletama i u nekim slučajevima, insulinom.
– Trudnički (gestacijski) dijabetes – ovaj tip dijabetesa se javlja isključivo u trudnoći. Može se pojaviti u bilo kom periodu trudnoće, a najčešće se javlja u drugom tromesečju. Uzrok nastanka je nemogućnost tela da proizvede dovoljno insulina koji bi zadovoljio zahteve trudnoće.

Rizici dijabetesa u trudnoći:

– beba može biti prevelika, što uzrokuje rizičan porođaj

– spontani pobačaj

– razvitak kongenitalnih abnormalnosti kod bebe, posebno abnormalnosti srca
– rizik od smrti bebe

Držanje dijabetesa pod kontrolom

Najbolji način za smanjenje rizika je kontrolisanje dijabetesa pre trudnoće.
– Prvo uradite analizu nivoa glukoze u krvi. Pre trudnoće, idealan nivo glukoze je 6,1 odsto. Ako je rezultat mnogo viši (6,5 odsto), moraćete da držite glukozu pod kontrolom, da bi se smanjio rizik od komplikacija.
– Uzimajte 400 mikrograma folne kiseline, pre i u toku trudnoće. Ženama sa dijabetesom je potrebno oko pet miligrama dnevno, a lekar vam može prepisati i veće doze. Uzimanje folne kiseline pomaže sprečavanju postporođajnih defekata kod deteta.
– Terapija dijabetesa može ostati ista tokom trudnoće ili je lekar može prilagoditi prema vašim potrebama. Redovni pregledi su od izuzetne važnosti, kako bi lekar mogao da prati stanje i kako bi na vreme mogao da reaguje na sve promene koje mogu da utiču na vas i zdravlje vašeg deteta.

 

Rizik od nastanka trudničkog dijabetesa:

– ako ste gojazni, sa indeksom telesne mase iznad 30
– ako ste prethodno rodili veliku bebu, težu od 4,5 kilograma
– ako ste već imali trudnički dijabetes
– neko u porodici već ima dijabetes

Trudnički dijabetes

Ako spadate u bilo koju od ovih kategorija, imate povećan rizik od nastanka dijabetesa, zbog čega će vam uraditi testiranje na gestacijski dijabetes (u periodu od 16. do 18. nedelje trudnoće) i test tolerancije na glukozu. Trudnički dijabetes se uglavnom može kontrolisati ishranom. Nutricionista će vam reći koji izbor namirnica održava stabilnim nivo šećera u krvi. Ako je nivo šećera u krvi nestabilan ili je beba velika, možda ćete morati da uzimate tablete ili injekcije insulina.

Porođaj

Žene sa dijabetesom često rađaju veće bebe, jer glukoza u krvi prolazi direktno do bebe, koja zbog toga proizvodi dodatni insulin, što može da dovede do toga da beba taloži više masnog tkiva, a to utiče na težinu porođaja.

Nakon rođenja

Od dva do četiri sata nakon porođaja uradiće vam test nivoa glukoze u krvi. Podojite bebu u roku od 30 minuta nakon porođaja, da biste održali bebinu glukozu na sigurnom nivou.
Savet plus: Ako ste dobili trudnički dijabetes, nakon porođaja možete prestati sa lečenjem. Lekar će vam proveriti nivo glukoze pre odlaska iz bolnice, pa će vam ponovo uraditi test za šest nedelja.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.