Trudnoća

0
258

trudnoaTrudnoća je, ako je planirana i željena, jedno od najsretnijih razdoblja u životu žene. Traje 10 lunarnih mjeseci ili 40 tjedana, odnosno 280 dana. Trudnoća je razdoblje kada je potreban oprez buduće majke, trudnice, kako bi rodila zdravo, donešeno dijete, sposobno za život izvan maternice.
Tokom trudnoće neophodno je obratiti pažnju na nekoliko ključnih čimbenika. Prvi je pravilna prehrana. Dnevni energetski unos hrane trebao bi biti 2.000 kalorija (trudnica ne smije „jesti za dvoje“) i to u obliku kvalitetnih namirnica, s puno vitamina i minerala, sa što više integralnih žitarica. To su obvezno crni kruh, integralna riža, krumpir, voće i povrće, mahunarke, mlijeko i mliječni proizvodi, riba, teletina i piletina, raspoređeni u tri obroka i dva međuobroka koji se ne smiju preskakati. Nisu preporučeni rafinirani slatki proizvodi, različite grickalice i dosoljavanje hrane. Neophodan je i unos tekućine, vode, čajeva i prirodnih sokova, a treba izbjegavati kavu, gazirane i slatke napitke. Prehrana je u skladu s kontrolom tjelesne težine, koja prosječno na kraju trudnoće ne smije biti uvećana za više od 12 kg.
Što je važno proveriti pre trudnoće
Ako vi ili vaš suprug imate bliskog rodjaka s nasljednom bolešću, postoji mogućnost da je dijete naslijedi. Posavjetujte se s liječnikom prije začeća.
Ako tijekom trudnoće dobijete rubeolu, posebno u ranom razdoblju kada se razvijaju detetovi organi, dete može biti ozbiljno oštećeno. Stoga prije trudnoće zamolite svog liječnika da vam napravi krvne pretrage, kako biste se uvjerili da ste imuni na tu bolest. Ako niste imuni na rubeolu, vaš liječnik vas može.Ako imate bilo koju kroničnu bolest poput šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka ili epilepsije, potražite savjet prije trudnoće. Lekar će vam možda željeti promijeniti terapiju, bilo zbog toga što lijekovi koje uzimate mogu štetno djelovati na dijete, ili otežati mogućnost začeća.
Pričekajte da vam prodje i treća menstruacija, pa tek onda pokušajte zatrudnjeti.
Ako vi i vaš partner obavljate posao koji uključuje rad s kemijskim sredstvima, olovom, anesteticima ili rentgenskim zračenjem, to može smanjiti mogućnost začeća ili biti štetno za dijete. Razgovarajte sa svojim liječnikom. Bilo bi dobro da uskoro prijeđete na manje opasno radno mjesto.
Planiranje trudnoće može biti odličan poticaj za prestanak pušenja i pijenje alkoholnih pića. Pušenje i uživanje alkohola štetno utječe na plodnost te mogu naškoditi djetetu.
Bilo bi dobro da vaša težina bude u skladu s vašom visino.
Kvalitetna i raznovrsna hrana sa što više svježih namirnica, dobra tjelesna forma, općenito, zdrav stil života doprinosi i zdravlju vašeg djeteta.
Vrhunac plodnosti žene je između 20 i 24. godine. No, plodnost ostaje realtivno stabilna do ranih tridesetih godina. U žena starih od 35 do 39 godina smanjenje iznosi 25 do 50 posto, a između 40 i 45 godina plodnost se smanjuje i za 95 posto. Postoji i veći rizik poroda djeteta s malom porođajnom težinom, preranog porođaja, rođenja djeteta s kromosomskim anomalijama, primjerice, Downow sindrom, te ostale komplikacije. No, žena u tridesetim godinama, dobrog zdravlja i u dobroj formi vjerojatno će imati zdravu i normalnu trudnoću.
Promene u trudnoći
U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi, a krvne žile trudnica su proširene i relaksirane. Kardiovaskularni sustav se adaptira na trudnoću. Cirkulirajući hormoni kao što su estrogeni, progesteron i prostaglandini su odgovorni za promjene kardiovaskularnog sustava. Prvenstveno ovi hormoni dovode do dilatacije krvnih žila što omogućava potrebni dovod kisika i hranjivih tvari svim tkivima. Maternica, posteljica i vaše dijete ovise o dovoljnom dotoku hrane i kisika. Nadalje, progesteron, hormon zaštitnik trudnoće, omogućava stalnu relaksaciju maternice, što omogućava konstantni dovoljan protok krvi kroz posteljicu te brzi rast i razvoj vašeg djeteta.
U normalnoj trudnoći dolazi do slijedećih promjena kardiovaskularnog sustava:
Povećan je volumena krvi za 50% u odnosu pre trudnoće;
Povećana je sklonost zgrušavanju krvi;
Povećan je minutni volumen krvi;
Povećana je frekvencija rada srca za oko 15 otkucaja u minuti;
Snižen je krvni tlaka u prvom tromjesečju trudnoće.
U trećem tromjesečju trudnoće krvni tlak se postupno vraća na vrijednost prije trudnoće;
Za vrijeme poroda u truda se oko 500 mL krvi iz uterusa vraća u sistemsku cirkulaciju.
Položaj vašeg tijela također ima utjecaja na protok krvi kroz vitalne organe kao na vaše dijete. Ležanje na leđima će dovesti do pritiska i kompresije vaše maternice na veliku trbušnu venu što će onemogućiti vraćanje krvi u srce i u pluća. U većine trudnica to će rezultirati s sniženjem srčane frekvencije i padom krvnog tlaka. Trudnica će zbog toga osjetiti slabost i nesvjesticu, a promjena položaja, odnosno okretanje na lijevi ili desni bok dovest će do poboljšanja.
Nakon poroda dolazi do naglih promjena, jer se za vrijeme poroda izgubi znatna količina krvi. Za vrijeme vaginalnog poroda moguć je gubitak krvi do 500 mL, dok se za vrijeme carskog reza izgubi i do 1.000 mL krvi.
Promjene u zgrušavanju krvi kao i promjene kardiovaskularnog sustava vraćaju se u stanje prije trunoće u slijedeći 6 tjedana nakon poroda.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.