Najbolji napici za trudnice

0
330

Za normalno funkcionisanje organizma tečnost je jako važno, naročito za trudnice jer osim svog organizma treba napojiti i bebin organizam.Preporučuje se da trudnica u toku dana popije 1,5 lit. vode zatim nekoliko čaša prirodnih voćnih sokova, supe, mleka i mlečnih proizvoda.Voda je jedan od glavnih sastojaka žive materije,Do svih reakcija u organizmu dolazi pomoću tečnosti.Voda omogućava transport i distribuciju hranljivih sastojaka po celom telu.Gubitak vode u ćelijama manifestuje se uglavnom žedju i groznicom.
Mleko i jogurt: kiseli mlečni napici čine temelj pravilne ishrane, visoku proteinsku,biološku vrednost zatim sadrži kalcijum, fosfor, vitamin A, B, D.Svakih 100 g.sadrže oko 120mg.kalcijuma što učestvuje u formiranju zuba, kostiju, skeleta, kontrakcije mišića i koagulacije krvi.
Sok od limuna: sadrži C vitamin koji olakšava apsorpciju gvoždja u želucu.Usled alkalne vrednosti smanjuje višak kiseline u organizmu, od čega pati dosta trudnica.Pravi se u vidu limunade i tako se konzumira.

Sok od narandže: sadrži C vitamin, narandžu treba iscediti i odmah popiti jer vitamin C brzo propada.Ne mogu uzimati osobe koje su alergične ili imaju oboljenje gastritisa, kamen u bubregu, hijatus herniju.
Sok od grejpfruta: poseduje sa antibakterijskom, antiviralnom, antimikotičkom svojstvom.Jača odbrambenu snagu organizma.Može da se napravi kao sok ili narezane kriške staviti u sokovnik.
Sok od ananasa: izvrsno je za varenje jer trudnice uglavnom pate od zatvora.Poznata je digestivna strana ananasa jer sadrži enzim bromelin koji olakšava varenje proteina.Pije se u svežem obliku jer pasterizovano gubi enzime.
Sok od jabuka: dostupna je preko cele godine.Deluje kao diuretik, obezbedjuje pravilan rad creva, dezinfikuje.U svežem stanju sadrži vitamin C grupe B, limunsku kiselinu i posebno fruktozu.
Sok od šargarepe: govori se da je pravi eliksir zdravlja.Njen sok čuva bakterijsku crevnu floru što je značajno za zdravlje creva.Bogat je  vitaminom A u obliku Betakarotena korisnog za vid, i sprečava razne kožne infekcije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.