Prva tri meseca trudnoće – prvo tromesečje

0
1760

prva_trimesecaNormalna trudnoća traje od prvog dana poslednje menstruacije, 288 dana ili 40 nedelja, ili 9 meseci i 7 dana.
Oko 7% svih trudnica radja pre vremena (pre kraja 37 nedelje), a 80% radja u toku ili uoči samog roka. Oko 14 % trudnica radja posle odredjenog roka, ali u principu od tih 14% samo 4 -5 % njih stvarno prenesu trudnoće termin porodjaja,u, a ostale se zanesu zakasnelom ovulacijom, pa im je i termin porodjaja kasniji.
Trudnoca, kao sto nam je vec poznato pocinje oplodjenjem, tj. spajanjem muske i zenske polne celije. One se spajaju i obavijaju opnom unutar koje pocinju da se dele. Vec posle spajanja sve je ispisano: pol, boja očkuca srce,iju, kose, duzina prstiju buducih bica. 5-6 dana nakon oplodnje, zigot se usadjuje u matericu, a vec 18. dana počinje da mu kuca srce i ima razvijen krvotok. Prva 3 meseca svog razvoja zvaće se embrion.
Prvo tromesečje traje do 13. nedelje, a promene na maminom telu nisu toliko vidljive. Prvo tromesečje je najopasniji period za razvoj bebinih organa i pojave komplikacija. U prvom tromesečju se kod većine trudnica javlja mučnina, obično ujutru, mada kod nekih traje i tokom čitavog dana. Obično se javlja oko 4. i traje do 8. nedelje trudnoće, a prestaje ulaskom u 2. tromesečje. Kod nekih trudnića se javlja mučnina i kada osete miris neke hrane. Ono sto vam preporucujemo da uradite kako biste pomogle sebi je da u toku dana jedete vise manjih obroka, jer nekim trudnicama ne odgovara ni kada su gladne, a ni kada su sasvim site. Takodje treba da izbegavate mirise i hranu od koje vam je muka.Kao jedan od pratilaca trudnoće javlja se i umor. Verovatno ste čuli neku trudnicu koja kaze da je stalno umorna i da bi mogla da zaspi svaki put kada legne ili sedne negde. Do umora dolazi usled veće „proizvodnje“ krvi, srce se vise napreže, a puls se ubrzava za 10 – 15 otkucaja u minuti. Takodje dolazi i do promene metabolizma.
Preporcujemo vam da odmarate kad god za to imate prilike i setate po svezem vazduhu. Jedite dosta svezeg voca i povrca. U prvom tromesecju trudnoce se mokracna besika nalazi tačno ispod materice, tako da je materica pritiska, zbog cega se javlja problem učestalog mokrenja. Veoma je vazno da mokrite kad god osetite potrebu, a izbegavajte da kasno uvece pijete previse tecnosti.
Normalne promene tokom trudnoće
Možete očekivati promene u svom fizičkom i emocionalnom stanju tokom trudnoće. Možete iskusiti mučninu, učestalo mokrenje, povećanu osetljivost grudi i bradavica, iscrpljenost, nadimanje i zatvor. Možete olakšati i neke od ovih simptoma tako što ćete produžiti periode odmora tokom dana, jesti više manjih obroka (umesto tri velika) i povećati unos tečnosti i vlaknastih namirnica.
Hormonske promene u vašem telu takođe mogu da izazovu promene raspoloženja. Strah i ambivalentna osećanja su česta kao i uzbudjenje i radost tokom ranih meseci trudnoće. Razgovarajte sa svojim partnerom o tome kako se osećate. Obratite se za pomoć, pogotovo ste umorni. Posetite svog lekara ukoliko se osećate vrlo deprimirano ili uznemireno.
Normalno je da primetite promene u svojim osećanjima u vezi seksa, kao i u svom seksualnom nagonu u toku trudnoće.
Prenatalne kontrole
Vaša prva prenatalna kontrola bi trebalo da bude između osme i desete nedelje trudnoće. Trebalo bi da posetite svog akušera, porodičnog doktora i babicu koji će proceniti vaše medicinsku istoriju, pregledati vas i oceniti razne aspekte trudnoće.
Kada je u pitanju rutinska akušerska nega, posećujte svog akušera svake četiri nedelje do 32. nedelje. Naravno ukoliko vas nešto brine, možete uvek pozvati vaše akušersko odeljenje.
Podsetnik za prvo tromesečje
• Uradite ultrazvučno snimanje
• Razmislite i dojenju. Američka pedijatrijska akademija preporučuje dojenje kao najpoželjniju metodu ishrane tokom prve godine života. Budući da dojenje može biti popriličan izazov za pojedine majke, možete potražiti dodatne informacije iz različitih izvora. Možete se raspitati o svemu još u toku trudnoće ili pak po porođaju.
Dijeta
Tokom trudnoće važno je jesti po dobro izbalansiranoj nutricionističkoj dijeti. Trebalo bi da se opredelite za hranu koja je bogata proteinima, vlaknastu hranu bogatu ugljenim hidratima, gvožđem i kalcijumom. U proseku vam je tokom trudnoće potrebno 200-300 kalorija više nego inače. Preporučuje se da se masne i slatke stvari u ishrani zamene drugom nutricionistički „teškom“ hranom kao na primer mlečnim proizvodima. Ukoliko ne podnosite dobro mlečne proizvode, pokušajte sa sa sirom od sojinog mleka, pasuljem, kukuruznim tortiljama, zelenim lisnatim povrćem i svežim voćem. Važno je i unošenje više tečnosti tokom trudnoće, uključujuće 6-8 čaša vode dnevno (kada se kaže tečnosti ne misli se tečnosti koje sadrže kofein poput kafe, čaja ili gaziranih sokova).
Riba i morski plodovi su odlični nisko-masni izvori hranljivih sastojaka uključujući proteine, omega 3 kiseline kao i minerale poput kalcijuma i cinka. Trudnice bi trebalo da izbegavaju sirovu ribu da bi se umanjio rizik od virusa i bakterija. Ribe i morski plodovi bi trebalo da se drže u frižideru ili zamrzivaču do trenutka upotrebe.
Vitamini i dodatak gvoždja

Vitamini: Preporučuje se da uzimate vitamine koji sadrže barem 0,4 mg (400 mikrograma) folne kiseline na dnevnoj bazi. Ovo je važno za razvoj neuralne cevi.
Gvožđe: Preporučuje se unošenje jedne pilule gvožđa koja sadrži oko 50 mg elementalnog gvožđa. Fero-fumarati i fero-glukonati su po pravilu lakši za stomak od fero-sulfata, ali bilo koji od ovih preparata je adekvatan. Dobro je uzimati gvožđe sa sokom od pomorandže pošto se tako poboljšava apsorpcija gvožđa u organizmu. Mleko nepovoljno deluje na apsorbovanje gvožđa. Ukoliko imate teške mučnine u ranom periodu trudnoće možete preskočiti gvožđe i umesto njega unositi neki multivitamin, dok mučnine ne prođu.
Kalcijum: Preporučuje se da tokom trudnoće povećate unos namirnica koje sadrže kalcijum. Preporučena dnevna doza jeste 1500 mg kalcijuma. Ovo možete najlakše uneti putem mlečnih proizvoda ili putem tebleta kalcijuma (kalcijum karbonat ili kalcijum citrat).
Vežbanje tokom trudnoće
Vežbanje tokom trudnoće je u načelu bezbedno. Obratite pažnju da se ne naprežete previše, da vam srce ne premašuje 140 otkucaja u minutu i da vežbate takvim intenzitetom da možete da vodite normalnu konverzaciju. Imajte u vidu i da vaši zglobovi „omekšaju“ tokom trudnoće. Ovo i vaš stomak koji raste povećavaju šanse da padnete. Ukoliko trenutno ne vežbate, brza šetnja (20-30 minuta) je odličan način da ostanete u formi.
Prevencija prehlada, bronhitisa i upala pluća
Pokušavajte da izbegavate kontakt sa osobama koje imaju prehladu ili bronhitis. Preporučuje se da sve žene prime vakcinu protiv gripa ukoliko će biti više od 14 nedelja trudni tokom tipične sezone gripa (od Decembra do Marta). Vakcina neće sprečiti prehlade i bronhitis ali će pomoći protiv odredjenih virusnih infekcija koje mogu uzrokovati grip ili teške upale pluća.
Preporučujemo vam da ne radite sledeće:
• Da ne pušite ili boravite u zadimljenim prostorijama.
• Da ne jedete presnu ribu (na primer suši) ili nedovoljno kuvane školjke, jaja ili meso.
• Da ne farbate kosu u prvom tromesčju.
• Da se ne potapate u kadi ili sauni.

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.