Ljetne aktivnosti trudnica

0
335

ljetne-aktivnosti-trudnicaSvaka bi trudnica tijekom trudnoće trebala provoditi neki oblik tjelesne aktivnosti, posebice kada ima problema s bolovima u leđima, nogama, vratu ili ima loše držanje i posturu. Svakako je važno da, ukoliko se radi o drugoj ili trećoj trudnoći pa nadalje, smanjiti moguće poteškoće s opuštanjem mišića zdjeličnog dna i trbušnih mišića, što poslije poroda može imati za posljedicu trajnu slabost zdjeličnog područja, kronične bolove u leđima i popuštanje mokraće ili problemi u spolnom odnosu (bol, nelagoda i slično). Ovaj rizik može imati i prvorotka, međutim u nešto manjem postotku rizičnosti od višerotki. Stoga su i ljetne vježbe za trudnice samo kontinuirani nastavak programa vježbi u kojim se prilagođavaju vremenski uvjeti načinu i tempu izvođenja određenih programa, kako se ne bi previše opterećivao srčano-dišni sustav majke i djeteta tijekom fizičkog napora.

Koje trudnice ne bi smjele vježbati u ljetnim mjesecima?

Svaka trudnica koja ima bilo koji znak početka prijevremenog poroda ne bi smjela vježbati, pa tako ni ljetne vježbe. To se uglavnom odnosi na situacije kad su trudovi nazočni, puknuće vodenjaka, krvarenja ili osjećaji snažnih oštro-bolnih stezanja u području donjeg dijela leđa i sprijeda (područje trbuha, odnosno smještaja maternice). Također u situacijama povišene tjelesne temperature, viroza i različitih vrsta prehlada ili ako ginekolog iz nekog drugog medicinski opravdanog razloga to ne dozvoljava.

Je li plivanje dio ljetnih vježbi za trudnice?

Da. Plivanje je jedna od najboljih vježbi za svaku trudnicu kojoj je dozvoljena vježba. Plivanje može biti veći dio programa vježbanja koji slijedi poslije zagrijavanja.

Kako se trudnica treba obući za vježbanje i plivanje?

Prilikom ljetnih vrućih mjeseci vježbanje je najbolje provoditi u što je moguće manje odjeće i po mogućnosti bosi. Što se tiče plivanja, preporuča se korištenje jednodijelnih kupaćih kostima (kod hladnije vode) ili goli, ako je trudnica nudist. Pliva li se u bazenima, svakako preporučam nošenje jednodijelnog kostima zbog zaštite kože i spolnih organa.

Mogu li se koristiti “luft madraci”, lopte i slično?

Trudnica može plivati ili ležati na “luft madracu”, može koristiti lopte za pridržavanje ili igranje u vodi, ovisno kako se sama osjeća i što želi. Zračni madraci su mekani pa može ležati i na trbuhu. Ležanje na zračnom madracu neka uvijek bude u pratnji neke osobe, kako se ne bi sudarili s drugim plivačima, čamcima i sličnim.

Smije li trudnica roniti?

Smije, ali uz profesionalnog ronioca i dozvolu ginekologa. U inozemstvu se na taj način trudnice pripremaju i za porod u vodi, kao i za plivanje s djetetom od najranije životne dobi, odmah poslije rođenja.
Piše:Snježana Vojvodić Schuster, viši fizioterapeut

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.