Kategorizacija lekova u trudnoći

0
333

kategorizacija-lekova-u-trudnociU trudnoći lekovi prema rizicima mogu se svrstati u pet kategorija:
*Kategorija A-U tu grupu spadaju dodaci ishrane, vitamini koji su neophodni za pravilan rast i razvoj ploda, zatim jedini laksativ koji je bezbedan-Laktuloza koji rešava problem zatvora koji je čest u trudnoći.
*Kategorija B-kod glavobolje, bolova u ledjima, nogama mogu se koristiti samo Paracetamol njegova upotreba je bezbedan za plod.Od antibiotika upotrebljavati samo po potrebi kao što je Penicilin, Sinacilin, Pentreksil jer ne oštećuju plod.
*Kategorija C-ovi lekovi se ne primenjuju u trudnoći jedino ako je procenjena potencijalna korist za majku opravdava mogući rizik za plod.To su lekovi iz grupe antibiotika, antidepresiva, antipsihotika.
*Kategorija D-ova grupa lekova raspolažu sa štetnim efektima na plod.Primenjuju se samo u hitnim slučajevima kada je ugrožen život buduće majke.To su grupa lekova za lečenje poremećaja štitne žlezde, epilepsije ili antibiotici iz grupe tetraciklina.
*Kategorija X-razna ispitivanja su dokazala na štetnost ovih lekova koje dovode do fetalne abnormalnosti, kontraindikovani su u trudnoći sledeći lekovi: citostatici, antihipertenzivi, sedativi, hormonski preparati, anksiolitici, antikonvulzivni lekovi.
U toku trudnoće treba izbegavati lekove na svoju ruku bez konsultacije lekara jer na svaki lek treba gledati kao potencijalno teratogeno  (štetan) ili za majku a najviše za plod.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.