Upale krive za sterilitet

0
237

Jaka zapaljenja jajnika i jajovoda mogu da imaju ozbiljne posledice.
Akutna zapaljenja jajovoda i jajnika su među najučestalijim oboljenjima genitalnih organa žena. Najčešće dolazi do upala i jajnika i jajovoda istovremeno.
Lekari upozoravaju da je veoma važno što pre otkriti uzrok i započeti terapiju antibioticima, jer teži zapaljenski procesi uzrokuju deformisanje jajnika, zapušenost jajovoda, a mogu biti razlog niza tegoba i problema – steriliteta, vanmaterične trudnoće, bolnih seksualnih odnosa, bolne menstruacije, produženog i obilnog menstrualnog krvarenja…
Prema rečima ginekologa dr Dušana M. Protića, češće su bakterijske upale nego virusne, gljivične ili parazitske. Mikroorganizmi se mogu proširiti preko limfotoka, a to se najčešće dešava posle porođaja, abortusa, infekcije vezane za dugotrajno stajanje spirale.
– Mikroorganizmi se mogu prenositi i putem krvi, što je karakteristično za tuberkulozu, i direktnim širenjem kroz kanal grlića materice – kaže dr Protić. – Najčešći faktori rizika za nastanak ove bolesti su godine starosti – do 25 godina, promena partnera, prekid trudnoće, aplikacija spirale, intrauterine, endocervikalne intervencije… Ova oboljenja mogu usloviti i porođaji, pobačaji, smanjena kiselost vagine, Chlamimydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae kao i mikroorganizmi koji naseljavaju vaginu i svi anaerobi.
Najčešće se upalni proces širi iz materične šupljine i najpre biva zahvaćena sluzokoža jajovoda, a zatim celom dužinom jajovoda na jajnik sa širenjem na trbušnu maramicu male karlice.
– Najkarakterističniji simptom je konstantan bol u donjem delu stomaka koji se pri kretanju pojačava, praćen obilnom gnojnom sekrecijom – objašnjava dr Protić. – Mogu se javiti i abnormalna ili produžena menstrualna krvarenja, gastrointestinalne tegobe, opstipacija, muka, povraćanje, proliv, a retko i učestalo mokrenje. Prilikom ginekološkog pregleda dolazi do bolne osetljivosti u predelu adneksa i zadebljanja, koja nisu u početnoj fazi toliko izražena.
Uzimanjem cervikalnog brisa sa antibiogramom najčešče se izoluju Neisseria gonorrhoeae udružena sa drugim anaerobnim bakterijama a tu su i gram negativni bacili, gram negativne anaerobne koke, ređe i anaerobni gram pozitivni bacili.
Upalni proces dovodi do fibroznih promena koje vode zarastanju otvora tuba i njihovoj neprolaznosti.
– Zbog već naglašene anatomske blizine jajnika upalni proces brzo prelazi na njih, te oni postaju uvećani, na njima se javljaju priraslice i dolazi do ubrzanog sazrevanja folikula koji ne mogu da prskaju – objašnjava dr Protić. – Kao posledica ovoga nastaje policistična degeneracija jajnika. Ako se proces dalje razvija, formiraju se mali apscesi u janicima. Gnojne cistice se vremenom slivaju u veće i pretvaraju u gnojni proces jajnika, koji sa zagnojenim jajovodom stvara jednu patološku celinu povezanu priraslicama deformisanog oblika.
Osim rane dijagnoze i blagovremenog započinjanja antibiotske terapije, od velike je važnosti izbor antibiotika. Lečenje se započinje antibioticima širokog spektra, a u slučaju neadekvatnog i nezadovoljavajućeg odgovora organizma preduzima i operativno lečenje.
TRI SIGURNA ZNAKA
TRI su kriterijuma za dijagnozu akutne upale jajovoda – bol u donjem delu trbuha i osetljivost tog dela trbuha koji može, ale ne mora da bude i tvrd, zatim osetljivost pri pomeranju grlića materice i osetljivost jajovoda i jajnika pri ginekološkom pregledu. Neki od ovih znakova mora da bude prisutan – temperatura iznad 38 stepeni, povećan broj belih krvnih zrnaca iznad 10.000/ mililitru, povišena sedimentacija, prisustvo upalnih masa u maloj karlici na osnovu ginekološkog i ultrazvučnog pregleda, punkcijom dobijena tečnost sadrži bela krvna zrnca i bakterije i pozitivan bris kanala grlića materice na gonokoke ili hlamidiju.
NEKARAKTERISTIČNI SIMPTOMI
NEKADA nekarakterisitični simptomi gnojnog zapaljenja jajovoda i jajnika mogu da liče na neke druge bolesti, pa i da zavaraju lekara da na počne lečenje na vreme – kaže dr Protić. – Najčešće se „pomešaju“ sa zapaljenjem slepog creva, uvrtanjem ciste na jajniku, vanmateričnom trudnoćom, uvrtanjem miomatoznog čvora koji na peteljci raste na materici, endometriozom, akutnim zapaljewem mokraćnih puteva i bubrega.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.