Višeplodna trudnoća

0
475

viseplodna-trudnocaVišeplodna trudnoća je naziv za istovremeni razvoj više od jednog ploda u materici žene.Materica je podešena za razvoj jednog ploda. Uzroci koji povećavaju mogućnost za višeplodnu trudnoću su:
*Porodična anamneza od strane buduće majke (nasledje)
*Starost iznad 35 god. života.
*Lična anamneza igra izvesnu ulogu, broj perthodnih trudnoća, žene koje zatrudne u kasnijim godinama imaju veću mogućnost za višeplodnu trudnoću.
*Tajming je isto značajna, postoji veća mogućnost (šansa) da dolazi do višeplodne trudnoće, usled brzog prestanka kontraceptivnih pilula.
*Lečenje neplodnosti lekovima.
*Medicinski veštački oplodjivanje često rezultuje nastanak višeplodne trudnoće.
*Odredjena rasa igra ulogu.
Višeplodna trudnoća može da se razvije iz jedne ili više oplodjenih jajnih ćelija.Tada se govori o jednojajčanoj ili višejajčanoj trudnoći.Višeplodni fetusi mogu biti jednojajčani-identični ili dvojajčani-različiti.

Jednojajčani blizanci:

Nastaju od jedne jajne ćelije koja je oplodjena sa jednim spermatozoidom, u toku prvog stadijuma nakon začeća oko 14-15 dana, iz nepoznatog razloga ćelija se deli na dve ili više embriona.Neki jednojajčani blizanci dele istu posteljicu, ali obično rastu unutar različitih amnionskih šupljina u materici.Retko se dešava da dele jednu amnionsku šupljinu, ali mogu imati zasebnu placentu sa zasebnim plodovim ovojnicama.Jednojajčani blizanci su uvek istog pola, iste krvne grupe, i iste genetske konstitucije sa istim fizičkim karakteristikama kao boja očiju, kose, kože ali ne izgledaju potpuno isti samo liče jendni na drugu, pa ih u početku teško razlikovati.Može se desiti da jedan blizanac razvija se na račun drugog i da postoji velika razlika u težini, i manji plod bude ugrožen.Kod jednojajčanih blizanaca ne igra ulogu starosti žena ili porodnična anamneza.

Dvojajčani blizanci:

Nastaju kada dve ili više jajne ćelije budu oplodjene različitim spermatozoidima.Imaju zasebnu posteljicu i amnionsku šupljinu, oni su različite krvne grupe i mogu biti oba pola.Izgled im je potpuno drugačiji sa različitom boje očiju, kose, kože.Pojava se nasledjuje porodično.Kod višeplodne trudnoće smatra se da dve ili više jajanih ćelija koji učestvuju u oplodnju potiču od iste ovulacije i oplodjeni su u jednom polnom aktu.
Postoji teorija superfekundacije što znači oplodjenje dve ili više jajnih ćelija oslobodjenih iz jajnika u toku jedne ovulacije sa dve ili više koitusa.Zna se da je kod čoveka ovulacija kratkotrajna, zrela jajna ćelija je sposobna za oplodnju svega nekoliko časova posle ovulacije.
Ako za to vreme ne nastane oplodnja gubi tu sposobnost i propada.
Druga teorija je superfetacija  što znači oplodjenje dve ili više jajnih ćelija iz jajnika u toku više ovulacije, koji se odigravaju sukcesivno u jednom ili više menstualnih ciklusa.
Na blizanačku trudnoću mogu ukazati laboratorijski nalazi.Povećan vrednost HCG (Humani horionski gonadotropin) i AFP jako su izraženi od normalnih referentnih vrednosti.Najsigurniji način za dokaz blizanačke trudnoće je rani ultrazvuk.

Specifičnosti blizanačke trudnoće:

Klasični simptomi trudnoće su prisutni: mučnina, povraćanje, gorušica, napetost u dojkama, povećan nagon za mokrenjem zbog pritiska na bešiku, česte su opstipacije.Postoji veća opterećenost organizma.Materica i ligamenti se rastežu i buduće majke mogu osetiti lažne kontrakcije, koji prolaze za nekoliko minuta.Sasvim je normalno da trudnica koji nosi više ploda, često je umorna i iscrpljena.Na nogama mogu se videti proširene vene, otoci, nekad povišen krvni pritisak, osećaj rastezanja trbuha i teškoće pri disanju.
Ukoliko znate da nosite blizance pridržite se sledećih pravila:
-Redovne ginekološke kontrole, pregledi, laboratorijske analize po uputu ginekologa.Kontrola krvnog pritiska, telesne težine.Do kraja trudnoće telesna težina se povećava od 13-15 kg.
-Izbegavanje napora jer opterećenje može dovesti do rasta krvnog pritiska. Nosite udobnu garderobu-obuću i odeću. Trudnički pojas će olakšati opterećenje donjeg dela trbuha i karlicu.
-Uravnotežena, zdrava, lagana ishrana sa manje soli nego obično.Po nalogu ginekologa uzimanje vitaminskih preparata za trudnice, koji pomaže u pripremi organizma za trudnoću i obezbedjuje povoljan tok trudnoće.Vitaminski preparat sadrži: folnu kiselinu, metafolin, aktivni oblik folata koji organizam  odmah može da koristi.Vitamin B12-neophodan za optimalno delovanje folata, vitamine B1, B2, B6, C i E kao i jod koji održava zdrav tok trudnoće i pravilan razvoj plodova.DHA, aktivni oblik omega-3 masnih kiselina značajan je za pravilan razvoj mozga, vida, motornih i intelektualnih sposobnosti plodova.
-Važna je šetnja na svežem vazduhu bar pola sata u toku dana, zatim odmaranje i dosta sna.
-Činjenica je da kod blizanačke trudnoće na vreme treba početi sa psihofizičkom pripremom.
-Porodjaj verovatno će biti pre vremena ili planiranje carskog reza.
Savremena tehnologija omogućuje snimanje blizanaca u stomaku majke, mogu se videti izuzetne činjenice i trenutke.Na snimku može se videti kako se zabavljaju, gurkaju se, jači blizanac već pokazuje svoj moć, a manji se skuplja u svom ćošku.Takvo ponašanje se nastavlja i nakon rodjenja.Onaj koji više plače uvek nešto traži, zahteva veću pažnju.
Porodjaj kod blizanačke trudnoće odvija se isto spontano, ukoliko je u toku trudnoće bilo sve u redu .Prekine se vodenjak prvog ploda, pa se rodi prvi plod.Posle se otvori vodenjak  drugog ploda i radja se drugi  plod, zatim izbaci se posteljica i ovojci  oba ploda.Radi zaštite plodova od povrede prilikom istiskivanja kod majke vrši se epiziotomija.Posle završenog porodjaja kod majke se primenjuje uterotonična sredstva zbog sklonosti ka atoniji materice.Ukoliko postoji akušerska indikacija npr.veličina i težina plodova kod blizanačke trudnoće vrši se carski rez.
Roditelji koji dobijaju jedno pa kasnije drugo dete prolaze sve ispočetka.Vi draga mama imate odmah dva deteta.Napor je zaista dvostruka  a i sreća, osmeh na licu i zadovoljstvo isto je dvostruko.Mališani će prvim osmehom na licu, rečima, koracima da Vam nadoknade neprospavane noći.Postoji olakšavajuća okolnost jer blizanci su jedno drugom najbolje društvo od malih nogu su zajedno što puno znači kad  se igraju.No medjutim oni su dve različite ličnosti od kojih je jedan uvek dominantan.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.