Amnionska tečnost

0
329

amnionska-tecnostAmnionska tečnost ili plodova voda je zaštitnik od spoljašnje povrede, buke, udaraca.Omogućuje plodu slobodno kretanje i razvijanje skeleta, mišića, kostiju, gastroinestinalnog trakta, pluća, bubrege i sve ostale organe.
Amnionska tečnost je bistra, blago žuta tečnost sa stabilnom temperaturom što omogućuje  plodu stalnu istu temperaturu koji cirkuliše.Od 18 nedelja uzrasta pluća i bubrezi ploda proizvode plodovu vodu.U proseku iznosi oko 500 ml.Tokom trudnoće se povećava i plodova voda.Najveću količinu iznosi oko 34. nedelje trudnoće tada je oko 800 ml. dok je pred porodjaj je manje i iznosi oko 600 ml.
Plodova voda je sterilna tečnost koji se sastoji od vode, šećera, belančevina, natrijuma, kalijuma i anibakterijskih elemenata i ćelije ploda.
Nekad plodova voda može biti povećana naziva se Polihidramnion.Najveći uzrok može biti šećerna bolest majke, ili od strane ploda  poremećeno gutanje zbog anomalija lica, creva, kičmenog stuba ili neka patološka stanja kod blizanačke trudnoće.Simptomi se manifestuju u naglom rastu materice, neprijatan osećaj i pojava kontrakcije.Često dolazi do prskanja plodovih ovojnica-prevremenog porodjaja.
Smanjenje plodove vode naziva se Oligohidramnion što može da se manifestuje u zastoju rasta ploda, prevremenog prsnuća plodovih ovojaka, zatim trudnoći gde je već prošao termin, u slučaju anomalije ploda naročito bubrega i urinarnog trakta.
Smanjenje plodove vode može da se otkriva ultrazvučnim pregledom, meri se količina plodove vode.Tačno se može videti da li postoji anomalija ploda usled čega se smanjuje količina amnionske tečnosti.Ukoliko se utvrdi da  je sa plodom sve u najboljem redu, primenjuje se Amnioinfuzija tj. ubacivanje tečnosti.Kada se predpostavlja da se  ugrožava  stanje ploda, porodjaj može da se izaziva ranije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.