Posledice porodjaja

0
439

Posledice-porodjajaZa vreme trudnoće svi hormoni divljaju, telo je u savršenom haosu jer treba da se stvori nov život. Pored mnogih hormona koji se luče za vreme trudnoće, spomenuću samo relaksin.
Relaksin (Relaxin) je hormon koji se luči za vreme trudnoće i utiče na omekšavanje i povećavanje elastičnosti hrskavica, ligamenata i tetiva. Otuda zglobovi karlice imaju mnogo veću amplitudu pokreta što i izaziva njeno smanjenje stabilnosti i osetljivost za vreme trudnoće.
Šta uzrokuje probleme sa ovim zglobovima? Nakon porođaja je potrebno u proseku oko 4 nedelje da se ligamenti, hrskavice vrate u svoje normalno stanje funkcionalnosti i da ponovo drže kosti karlice čvrsto na mestu. Mnogim mišićnim grupama je karlica mesto pripoja (trbušni mišići, mišići leđa, mišići zadnjice i svi butni mišići) i svako preterano ili konstantno aktiviranje nekih od nabrojanih grupa mišića može dovesti do njenog pomeranja i do pogrešnog krajnjeg pozicioniranja kostiju usled čega nastaju tegobe simptoma karlice.
Koji su simptomi problema sa karlicom? Osobe najčešće žale na bolove pri podizanju tereta, pri savijanju, bolovi u krstima pri dugim šetnjama ili dugom stajanju, poteškoće pri ulaženju ili izlaženju iz kola, pri silaženju niz ili penjanju uz stepenice,… Specifičniji simptomi su: problemi sa simfizom – bolovi u preponama, upala preponskih mišića (unutrašnja loža); problemi u krsnom delu – bolovi u krstima, bolovi u sakrumu, konstantna napetost lumbalnog dela, bol u lumbalnom delu, bol u regionu sedalnih mišića, razlika u dužini nogu (ne mehanička), osećanje opterećenja u jednoj od nogu, krivljenje kičme, bol oko čašice kolena; problemi sa repićem (trtičnom kosti) se dešavaju retko ali se dešavaju. Simptomi su bolovi pri sedenju, bol u anusu, bol u donjem delu stomaka, bol u jajnicima, ređe se događa i da boli iznad repića u sakrumu.
Šta je sledeći korak? Na prvi znak problema trebali biste posetiti vašeg akušera ili ginekologa i poslušati njegove savete. Ako se ipak odlučite za tretmane ne klasičnom medicinom očekujem vaš poziv. Rešićemo zajedno vaše probleme.
NAPOMENA: Nemojte da ignorišete simptome. Ako se ne saniraju na vreme dosta često se pretvore u mnogo ozbiljnije probleme. Čak i ako nemate bolove bilo bi dobro da izvršite kontrolu funkcionalnosti karlice za svaki slučaj.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.